Monstermötet

Foto: AP Universal studios
laddat för partiledardebatt På onsdag startar valrörelsen med partiledarduell mellan bland andra statsminister Göran Persson och moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Montage: Kjell Malmberg/Patrik Lindvall
NYHETER

Det är årets actiondrama. Det är en häpnadsväckande, nervkittlande, gastkramande duell. Det är King Kong mot Godzilla. Eller åtminstone Karlsson på taket mot Alfons Åberg. Alla talar svenska.

Det är del ett i valrörelsen. Det är partiledardebatt på onsdag.

Och innan ni bläddrar vidare, innan ni fnyser, svär, stönar eller utslungar en fatwa - allt efter personlighet och övertygelse - ge mig ett par minuter. Bara ett par minuter.

Sitter ni bekvämt? Bra. Det här kan bli kul. Det är bara det jag vill ha sagt. Den här valrörelsen kan bli den första maktstriden som slutar i en överraskning, sedan Kristian II bestämde sig för att fira sin seger med Stockholms blodbad.

Det beror på de hundra procenten. Det är de som gör politik till politik. I andra verksamheter kan hundra procent bli hundratio, hundratjugo, hundratrettio. Det kallas tillväxt. Med tillväxt kan alla bli vinnare. Nokia och Ericsson kan göra rekordvinst samtidigt. Sverige kan bli rikare, utan att Norge blir fattigare. Vill vi jävlas med dem får vi ge tillbaka Jämtland i stället.

Men inom politiken finns aldrig en vinnare utan att det finns en förlorare. 349 platser i riksdagen. Hundra procent. Vinner någon en plats måste någon annan förlora den. Och omvänt: förlorar någon måste någon annan vinna.

Det är därför politiker pratar skit om varandra. Det beror inte på småsinthet, brist på fantasi och inskränkthet. Sådant är bara minimikrav för att göra politisk karriär. Rent matematiskt MÅSTE politiker mobba varandra för att komma någon vart.

Och i år finns åtminstone tre nya partier - fi, junilistan och sjukvårdspartiet - som vill sno åt sig några procent. Det finns åtminstone tre partier - centerpartiet, vänsterpartiet och kristdemokraterna - som kan åka ut.

Ett ord: Slagsmål.

Och så var det King Kong mot Godzilla. Carlsson mot Bildt var som att se en ombudsman brottas med en databas. Lundgren mot Persson var David mot Goliat, utan den oväntade vinnaren. Persson mot Reinfeldt, däremot "

Det kan bli kul. Faktiskt. Nu börjar det.

Veckans riksdagsledamot

Vanligtvis säkra källor...

Johan Hakelius