Kändissläkten är värst

Här är stjärnorna som delar stamträd

NYHETER

Vad har Joakim Thåström, Titiyo och Nils Poppe gemensamt?

Jo – de är släkt!

Nu kommer boken med 140­ 000 ättlingar i världens största kartlagda släkt.

Utforskningen av släkten från Långaryd i Småland inleddes för 30 år sedan. Sedan dess har arbetet visat att släkten nu utgör cirka en procent av Sveriges befolkning.

– Jag hade ingen aning om vad jag gav mig in på, säger Per Andersson, som startade släktforskningen.

– Det har växt något otroligt.

Fått tillökning

I vår kommer boken om de 140 000 släktingarna, en bok som ges ut i fyra band. En tidigare version utkom 1988, men sedan dess har tiotusentals släktingar tillkommit.

– Det här är den utförligaste redovisningen av släkten som är möjlig, säger Per Andersson.

Han var bara 14 år när han började leta efter sina familjemedlemmar. Sedan femton år tillbaka har han släktingen Johan Lindhardt till sin hjälp.

Forskningen utgår från stamföräldrarna Anders Jönsson och Ingrid Nilsdotter som levde i slutet av 1600-talet och i början av 1700-talet. Släkten har fått två omnämnanden i Guinness rekordbok – som största kartlagda släkt och som det största släktmötet. Kalaset hölls i Långaryd 1991 och 2 500 ättlingar kom till festen

De flesta nu levande släktingarna bor i Halmstad – 15 000 personer.

– Där går man aldrig säker på gatorna, säger Per Andersson och skrattar.

Går över blocken

Förutom skådespelare och artister har släktträdet både biskopar och politiker på sina grenar. Och släktbanden sträcker sig över blockgränserna – moderaten Mikael Odenberg och det före detta socialdemokratiska statsrådet Jan Nygren (nu vice vd i Saab) tillhör båda Långarydssläkten.

– Oavsett vilka som bildar regering efter nästa val kommer någon eller några att vara en del av oss, säger Per Andersson nöjt.

Kajsa Sigvardsson