Över 1 000 ungdomar svarade på frågorna

Så gick undersökningen till

NYHETER

Över 1 000 ungdomar var med och svarade på frågorna som ledde fram till topplistan över de tio hetaste frågorna.

Skola, rasism och arbetsmarknad är allra viktigast.

Skolan är viktigaste frågan. Så var det vid förra valet också.

Då gjorde Sifo en undersökning bland 1 000 skolelever i Sverige. Intervjufrågorna ställdes via telefon och svarsfrekvensen var 73 procent.

Den här gången är undersökningen gjord på internet.

4 000 slumpvis utvalda ungdomar mellan 15 och 22 som registrerat sig på Lunarstorm fick 40 frågor om olika ämnen som EU, skatter, jämställdhet och politiker. De ombads också välja bland ett tjugotal olika ämnen som skulle rangordnas i viktighets- grad.

Svar på nätet

– Undersökningen är normalstor för att vara en internetundersökning, säger Lovisa Lindmark på Lunarstorm Research.

Lunarstorm gör ungefär 50 sådana större enkäter om året. Antalet svarande på internet brukar vara något lägre än i postenkäter.

– Det brukar vara ungefär 25 procent som svarar, säger Lovisa Lindmark.

”Artikulerad debatt”

Skolan hamnar högst upp på listan. Därpå följer rasism och främlings- fientlighet, en kategori som inte fanns med i förra undersökningen. Men segregation var 2002 femte viktigaste frågan.

– Den frågan har vuxit enormt, redan förra valet var den på gång men nu har debatten blivit mer artikulerad och det har dragit med sig de unga, säger statsvetare Stig-Björn Ljunggren.

Det allmänna mediala debattklimatet påverkar vilka ämnen som uppfattas som viktiga. Den stora uppmärksamheten kring upploppen i de invandrartäta områdena i Paris kan exempelvis ha haft betydelse. Ämnet diskuteras dessutom oftare i dag.

Mer accepterat att tala om rasism

– Det har blivit mer accepterat att tala om rasism. Man diskuterar mer, både i skolor och i media, säger Stig-Björn Ljunggren.

Ett annat ämne som gått som en raket upp på tio i topp är jobben.

– Det har att göra med ungas svårighet att komma in på arbetsmarknaden. För fyra år sedan trodde man nog att det skulle ordna sig med plusjobb och praktikjobb för akademiker men nu vet vi att det nog inte kommer att göra det. Även om konjunkturen går uppåt så finns det inte hur många jobb som helst, säger Stig-Björn Ljunggren.

”Skämmigt att vara feminist”

Jämställdhet och droger är två ämnen som sjunkit men som fortfarande ligger kvar bland de tio viktigaste.

– Om en fråga plötsligt försvinner så behöver det inte betyda att den är död utan snarare att det lyfts ett snäpp högre, den är mer allmänt känd. Miljöfrågan är ett bra exempel på det, när den kom fick den väldigt genomslag. Det är fortfarande en stor fråga men den sticker inte ut lika mycket. Det kan vara något liknande som hänt med jämställdheten. I dag är det lite skämmigt att kalla sig feminist, säger Stig-Björn Ljunggren.

Politikerna lyssnar inte på unga

Över hälften av de tillfrågade ungdomarna svarar att de är helt ointresserade av politik och politikerna får bottenbetyg i undersökningen.

80 procent tycker att dagens partiledare är tråkiga, de har dåliga kunskaper om ungas vardag och de lyssnar inte på ungas åsikter.

Har det ökat eller brukar det vara så?

– Jag tror det har ökat. De flesta tänker nog på partipolitik när de får frågan och det är inte så spännande för de unga i dag. Men det finns fortfarande intresse för politiska frågor, säger Stig-Björn Ljunggren.

De tio viktigaste politiska frågorna 2006 enligt unga mellan 15 och 22 år:

Så här såg topplistan ut vid förra valet 2002:

Karin Abrahamsson ([email protected])