Graffiti sätter färg på Nacka

Nytt projekt ska lära unga vettigt klotter

Foto: malin arnesson
"DET BEHÖVS Magnus Wallin har målat graffiti i sju år. Han anser att det nya projektet i Nacka är mycket lyckat. ”Det behövs flera sådana projekt som nu startas i Nacka, det är en bra början”, säger han.
NYHETER

Stockholms stad satsar miljoner för att bli kvitt graffitin.

I Nacka gör man tvärtom.

Där satsar man pengar för att locka unga till sprayburkarna.

Över 100 miljoner kronor – så mycket kostar klotter och graffitimålningar Stockholms stad per år.

Men i Orminge och Nacka gillar man konstarten. I alla fall om den är laglig. Där ska ungdomarna få chans att utveckla sitt graffitimålande.

”Snake city art” heter projektet som ska ta bort talangfulla konstnärer från gränder och betong.

Ett ökande problem

– Klotter har ökat under senaste åren i Orminge. Nu vill vi försöka göra något åt problemet och ge ungdomarna en chans att förbättra sitt graffitimålande. Men under kontrollerade och lagliga former, säger Bitte Fossbo, projektledare och konstpedagog.

Daniel Diaz och Sven Arne Hökenström, två kända namn i branschen, ska hjälpa till. Den sistnämnda, ”Höken”, var en av landets och Stockholms första graffitimålare.

Under graffitiexperternas handledning ska eleverna få testa nya tekniker och visa upp dem för allmänheten via utställningar.

Totalt har 650 000 kronor från Allmäna arvsfonden avsatts till ”Snake city art” som Boo Folkets Hus är ansvarigt för. Om några veckor drar projektet i gång.

Kända svenska sprayartister

Liten ordlista

Jonas Andersson