Inte vill du att gubbarna ska bestämma?

Jakob, 17, vill se nya lösningar

NYHETER

Politik, bara ordet får nog de flesta ungdomar att springa i väg och gömma sig.

Hur många ungdomar vet ens vad politik innebär? I dag förknippar man ordet med tjocka gamla gubbar som sitter och tjänar grymt mycket pengar utan att anstränga sig speciellt mycket.

Men faktum är att med rätt kunskaper finns det rätt mycket att påverka och du som ung utgör samhällets framtid och det kommer behövas nytt folk när de gamla gubbarna inte finns där mer.

Det ämne jag har tänkt ta upp är dagens rättsystem och olika straff.

I dag är det nämligen så att du kan våldta en liten 12-årig flicka men ändå får du tydligen mer respekt och lägre straff än om du förskingrar ett par miljoner! Hur sjukt är inte detta?! I alla debattprogram talas det om hur hemska domar våldtäktsmän har fått med för lågt straff och så vidare, men det görs ju inget åt saken, var är då vi på väg?!

Min morbror sa nog det vettigaste jag någonsin hört: Jag röstar bara för att ha rätt att gnälla sen. Att sitta och beklaga sig över hur hemskt det är och hur jag skulle nita honom hit och dit om jag träffade honom är ju bara pinsamt!

Att däremot sätta sig ner och kunna säga att det här är problemet och vi kan ju alltid försöka göra så här för att lösa det, det är att lyckas i politik!

För att lyckas i politik krävs nämligen att man hittar problemen och kan hitta en utväg på dem och inte bara sätter sig ner och gnäller över dem. Ta därför den chans du har att påverka, att få de förändringar i samhället som DU vill ha.

Engagera dig i politiken eller bara ta vara på din röst i valen till hösten... för inte vill du att gubbarna du ogillar så skarpt ska bestämma vad du vill, du vill väl kunna avgöra vad som behövs göras?

Jakob Östensson , Lunarsmeknamn: WOPPI_BOY