Partierna är för krångliga

Kicki, 23, vill ha vill ha bättre information

NYHETER

Många människor tror att unga människor saknar politiskt engagemang.

Det är inte sant. I alla fall är det inte hela sanningen.

I princip alla jag känner har politiska åsikter om stort och smått, allt från bensinskatt till barngrupper, från betyg till u-landshjälp.

Varför vill dessa människor då inte tillhöra något parti och gå till vallokalen när de har chansen?

Jag tror det finns flera anledningar. Till att börja med klingar hela ordet politik illa. Politik är tråkigt. Det har vi lärt oss sedan barnsben.

Dessutom är det krångligt. Alla partier står ju nästan för samma sak. Och alla talar bara gott om sig själva. För att upptäcka nackdelarna måste man sätta sig in i saker djupare, och det är nog där hela problemet ligger.

Äldre generationer har haft klarare partigränser och har vetat att socialdemokraterna är arbetarpartiet, miljöpartiet miljövänner och folkpartiet liberaler. Men vad betyder det idag?

Arbetarparti, när så många människor är arbetslösa? Liberalt? Med alla våra lagar och regler? Nej, det säger mig ingenting.

Därför blir det krångligt och därför blir det jobbigt. Därför väljer många att strunta i det i stället.

En annan anledning är känslan av påverkan. Kan verkligen min röst göra skillnad?

Ja. Den kan ju det. Det kan ju faktiskt skilja en röst mellan partierna. Då är din röst avgörande. Och finns det inget parti som överensstämmer med din uppfattning? Rösta blankt och visa ditt missnöje!

Vad gör vi då?

Hur kan vi unga på ett enkelt sätt sätta oss in i politiken och bli inspirerade och engagerade? Enkel information är ett steg på väg. En opartisk broschyr som på ett ytligt plan förklarar vad de olika partiernas inriktningar är skulle uppskattas. Där skulle även information om själva valet kunna finnas, hur det går till och hur rösterna räknas till exempel.

Sådant skulle helt klart intressera mig och kanske till och med hjälpa mig att inspirera mina mindre engagerade vänner.

Politiken måste göras förståelig även för dem som inte vill sätta sig in i hela partiprogrammet.

Kicki Ahlros , Lunarsmeknamn: akickia