”Kristdemokraterna ligger farligast till”

Johan Hakelius chattade om politik

NYHETER

I dag startade Johan Hakelius måndagsserie i Aftonbladet, där han lägger sig i veckans politik.

Speedy säger: Vem är du?

   Johan Hakelius säger: Tja, en skrivande 38-åring med ont i knäet för tillfället

Ceridan säger: Hej Johan! Tillhör/har du tillhört något speciellt parti själv?

   Johan Hakelius säger: Näpp. Inget parti. Jag röstar inte i riksdagsval, eftersom jag tycker läsarna ska veta att jag inte har sådana kopplingar. En gång i forntiden var jag aktiv nyliberal

kalle säger: Varför skulle årets valrörelse bli intressantare än någon annan? Det är väl bara samma tugg?

   Johan Hakelius säger: Politik är alltid politik, det är sant, men en hel del hänger på 1. ens egen inställning 2. vilka konflikter som finns. I år finns nya partier som kan komma in och gamla som kan åka ut. Det är ett skäl till att det kan bli roligare än det brukar vara

AeT säger: Du har alltid spejsade kläder - var hittar du dem? Har du anlitat en stajlist?

   Johan Hakelius säger: Nädu. Ingen stajlare. Kläderna kommer från olika håll. Mest London. Men västen på bilden i tidningen är faktiskt farfars gamla

jonna säger: Vilka gör den bästa/sämsta valrörelsen?

   Johan Hakelius säger: För tidigt att säga än, men hittills måste man väl säga att Fi havererat totalt, med tanke på deras egna förväntningar. Bäst är svårare så här tidigt. Just denna vecka kanske sossarna som gick upp rejält i senaste mätningen

anna säger: Vad behövs för att sossarna ska kunna sitta kvar? Det känns som om de redan givit upp och snarast hoppas förlora så att det får omgruppera och tänka lite nytt...

   Johan Hakelius säger: Man ska aldrig underskatta sossarnas kampanjapparat, men jag håller med om att de inte är lika säkra som de brukade vara. Särskilt som Göran Persson faktiskt är väldigt impopulär i sitt eget parti numera

jonna säger: Vad vill egentligen sjukvårdspartiet, eller vad de nu heter? Finns det någon som är emot sjukvård, eller vad?

   Johan Hakelius säger: Det är väl, antar jag, en fråga om vilka frågor man prioriterar. Få människor är mot miljö - ändå har vi miljöparti. Och så har vi ju ett folkparti, dessutom... är något mot folk?

Hudash säger: Vilken är den viktigaste frågan inför valet, anser du?

   Johan Hakelius säger: Jag skulle inte välja en fråga, det är ganska poänglöst, eftersom det varierar från person till person, men jag tror att det finns breda nya konflikter som kommer att bli tydliga i olika sakfrågor, t ex konflikt mellan stad och landsbygd och mellan trendfrågor om livsstilar av olika slag och mer traditionella frågor

rocky säger: Vad ser du mest fram emot under den kommande valrörelsen?

   Johan Hakelius säger: Min filosofi är ungefär den här: det finns ärligt engagemang i politiken, visst, men det handlar trots allt om folk som vill bestämma över oss. Det är ibland mer en fråga om att hitta på politik för att få makt än att få makt flör att genomföra politik. Så jag ser fram emot att slå hål på sådana ambitioner.

svart regndroppe säger: vad tycker du om Sveriges nuvarande monarki?

   Johan Hakelius säger: Jag är för monarki

säger: Hur delar du och din fru upp hemarbetet?

   Johan Hakelius säger: Den som står närmast vasken diskar

Tiina säger: Är det något av småpartierna som tar sig in i riksdagen? Och något etablerat som ramlar ur?

   Johan Hakelius säger: Det är väldigt svårt att ta sig in, men min gissning, om något kommer in, är att junilistan har bäst chans. Vad gäller ut ligger nog kristdemokraterna farligast till

Alexander säger: Varför är man främlingsfientlig i Sverige om man kritiserar massinvandringen och vill föra en invandringspolitik som man hittar i alla våra grannländer?

   Johan Hakelius säger: Vet inte. Tycker inte den beskrivningen är riktigt sann, dessutom. Det finns en mycket friare debatt om detta nu, men det finns också en vilja bland dem som vill kritisera invandring att känna sig missförstådda. De vill liksom framstå som farliga rebekller, när de ofta bara har taskiga argument och tror att det är något konstigt med att få mothugg.

svart regndroppe säger: tycker inte du att man ska sänka 4% spärren till kanske 2.5-3%

   Johan Hakelius säger: Nej, jag tycker man ska byta valsystem till något som liknar det brittiska. Det skulle sannolikt ge färre partier i riksdagen, men också en mycket starkare band mellan valda och väljare. I dag kan riksdagsledamöter vara totalt okända av de flesta som väljer dem.

Per säger: Intressant att du inte röstar för att läsarnas skull?

   Johan Hakelius säger: det känns inte som en stor uppoffring

xcz säger: Kommer Laila Freivalds att politiskt överleva valet?

   Johan Hakelius säger: Det är, som så mycket annat, sannolikt helt upp till Göran Persson. Misstänker att han dumpar hennme efter valet även om han sitter kvar

M.F säger: Har du någonsin spelat curling, eller blandar jag ihop dig med någon annan då?

   Johan Hakelius säger: På idrottsdag i plugget. Fast jag är bra på att sopa

Tomas säger: Gillade dina krönikor om riksdagens aktörer i SvD. Varför fortsätter du inte med dem? Jag har förstått att många blev sura. Det är väl inte därför du inte unnar oss läsare en läsupplevelse och inte minst ett gott skratt?

   Johan Hakelius säger: Det jag ska göra nu kommer att påminna om detta. Skälet att jag slutade i SvD var helt enkelt att jag inte hann med när Aftonbladet bad mig att göra om deras debattsida. Dygnet har tyvärr bara 24 timmar.

Jaså säger: Kommer Mp få på pälsen i Stockholm?

   Johan Hakelius säger: De har aldrig varit någon succe i Stockholm och blir det sannolikt inte heller i detta val

Per säger: Hur skulle du vilja definiera politik?

   Johan Hakelius säger: Som ett nödvändigt ont. Vi behöver ta gemensamma beslut, men för att det inte ska urarta måste vi hela tiden hålla tummen i ögat på alla dessa människor som vill få en positionn att lägga sig i vad vi andra får och inte får göra.

Karl Pdal säger: Hur landar man ett jobb som proffstyckare?

   Johan Hakelius säger: Det är nog olika. Jag har ägnat mig åt att lära mig skriva ordentligt och har av naturen åsikter om mycket och har läst på för att kunna argumentera för dessa. Sedan hänger det på om tillräckligt många tycker det man säger är intressant. Det bestämmer man inte själv.

mgns säger: Om den borgerliga alliansen till äventyrs skulle misslyckas, tror du att de kommer att fortsätta sitt samarbete även efter valet?

   Johan Hakelius säger: Antagligen, men det intressanta just nu är väl om de orkar hålla ihop fram till valet. Om c och kd är på väg att åka ut kommer de ha svårt att sitta i båten.

TENTABOYS säger: Vem kommer gå upp i vikt mest under valet? Göran eller Fredrik?

   Johan Hakelius säger: I procent eller kilo?

Jonas säger: Statsskuldsbluffen ledde ju till välfärdsslakt i Sverige. Hur var det möjligt att ingen sa emot när helt plötsligt bara (de finansiella brutto-)skulderna och inte (de finansiella) tillgångarna räknades?

   Johan Hakelius säger: Om man tyror att det är en bluff att skulder kostar pengar kanska man ska ta en titt på räntebetalningarna

Thursday säger: Vad tycker du om "bloggning" och all annan form av åsiktsöverskott som finns på nätet idag?

   Johan Hakelius säger: Folk får väl göra som de vill, men jag läser sällan bloggar om de inte handlar om något intressant. Någon påstod att sannolikhetskalkyler visar att om man sätter en miljon apor framför varsin dator så kommer någon av ren slump att förr eller senare skriva ut shakespears samlade verk. Bloggningen motbevisar detta.

Jaså säger: Vilka riksdagsledamoter tycker du gör ett bra och viktigt jobb? Kan du nämna ett par stycken?

   Johan Hakelius säger: Det finns gott om riksdagsledamöter som är skickliga och duktiga, även om man inte håller med dem politiskt. En är till exempel Lars ångström i mp, en annan Sten Tolgfors i m en tredje bar Kenneth Kvist i v.

TENTABOYS säger: Är svenska politiker för tråkiga? Om ja, vad tycker du bör göras för att det ska bli roligare och lättare för ungdomar?

   Johan Hakelius säger: Jag tror på sätt och vis det är bra att politiker är tråkiga. Det gör oss mindre entusiastiska för deras klåfingriga idéer. Annars är jag som sagt för ett valsystem som gör att vi har bättre koll på vilka våra politiker är. Det tror jag skulle öka kollen av dem och intresset på ett bra sätt.

röd regndroppe säger: vilket parti tycker du har "gjort bort sig mest" inför valet ? och vilket parti har vart mest framgångsrikt nu på slutspurten?

   Johan Hakelius säger: Vi är långt ifrån slutspurt än, men som sagt Fi har spelat bort sig. Centern klantade sig rätt rejält i tsunamifrågan och någon riktigt skinande stjärna ser man väl knappast just nu.