Migrationsverket krävde formell inbjudan till begravning

Mamman till mördad 20-åring får nu visum för 30 dagar

NYHETER

Hennes son mördades i Sverige men Migrationsverket tillät henne inte att komma på begravningen.

Skälet: hon var inte formellt inbjuden på sin sons begravning.

Nu har verket ändrat sig.

Mamman till den 20-åring som mördades i småländska Högsby i november och som fått avslag på sin visumansökan för att besöka sonens begravning, får trots allt komma.

Verket har under flera dagar hävdat att det inte framgick av ansökan varför mamman ville till Sverige, vilket var ett av skälen till att hon först inte fick komma.

- Vad som stått i medierna om att hon skulle gå på begravning stämmer inte överens med vår uppfattning i frågan. I den ansökan vi har fått fanns det ingenting om en begravning, sade Inger Lagerström, informatör vid Migrationsverket några timmar innan verket meddelade att det ändrat sig och ger den afghanska kvinnan visum för 30 dagar.

"Allmänna ordalag"

Enligt den hemligstämplade visumansökan, som TT tagit del av, framgår dock att mamman söker visum för att begrava sin son.

- Men det var ju inget konkret och ingen formell inbjudan. Det var mer i allmänna ordalag att hon skulle hit för en begravning, säger Inger Lagerström när det står klart för henne att uppgifterna i visumansökan inte längre är hemliga.

TT: Men du sade tidigare att begravningen inte stod med i ansökan?

- Men det var alldeles för vagt och inte tillräckligt tydligt. Och det står inte heller att det är en konkret begravning med datum fastställt.

TT: Det står att hon vill till Sverige för att begrava sin son?

- Det räckte inte som beslutsunderlag. Det var ingen formell ansökan med en formell inbjudan.

En bortförklaring

Mammans juridiska ombud, Eva Haddadi, är förvånad över Migrationsverkets förklaring:

- Det var det konstigaste jag hört, man blir väl inte inbjuden till sin egen sons begravning. Det är en bortförklaring från verkets sida som jag ser det.

Migrationsverket formella motiv till sin ändrade inställning är att det har framkommit nya uppgifter som visar att mammans avsikt inte är att stanna i Sverige. Bland annat finns hennes barn kvar hos släkt i Iran.

Eva Haddadi hade på måndagseftermiddagen inte lyckats få kontakt med mamman för att berätta om att hon nu kan komma på sin sons begravning.

Bakgrund/ Mord och begravning

Thomas Jartsell/TT Varg Gyllander/TT