Matsnusket

Här är miljöinspektörernas egna bilder från stans krogar

Foto: miljöförvaltningen
lagrad mat Här är miljöinspektörernas egna bilder från ett oanmält besök på en krog i Stockholm i höstas. 4Rått kött låg under smutsiga kartonger som rasat ner. 4Skalad potatis, redo att tillagas, ligger förvarad under lådor. Inspektörerna stängde ned krogen. "Syner som de här är tyvärr inte ovanliga, varor ska ligga separerade, annars finns risk för matförgiftning", säger Lennart Norring.
NYHETER

Här är maten som skulle ha hamnat på din tallrik.

Nu ska krogsnusket i Stockholm rensas upp.

- Det är dags att ta i med hårdhandskarna, säger Lennart Norring på miljöförvaltningen.

Foto: andreas enbuske
Lennart Norring.

Rått kött i öppna lådor. Salmonellasmittad kyckling. Smutsiga kök.

Här är miljöinspektörernas egna bilder på matsnusket de upptäckte under sina kontroller förra året. Totalt beslagtogs 44 ton hälsofarlig mat och ett 90-tal restauranger fick stänga ned på grund av brister i hygienen.

Nu har ett tiotal nya inspektörer anställts för att hårdgranska krogarna i Stockholm.

-Från och med årsskiftet tar vi grepp om restaurangens hela verksamhet, i stället för att bara godkänna lokalerna. Om ägarna inte sköter sig får de stänga ned, säger Lennart Norring, chef för restaurangkontrollen på miljöförvaltningen.

Det har fuskats rejält med de så kallade reglerna för egenkontroll. De finns inom hela EU och är ett självkontrollsystem för att krögare ska kunna hålla så hög kvalitet som möjligt.

Oanmälda kontroller

-Det har varit si och så med tillämpningen. Men nu är det nya bud och det gynnar konsumenterna som får säkrare livsmedel, säger Lennart Norring.

Reglerna innebär bland annat föjande:

Krogarna måste dokumentera hur maten lagas och hur personalens rutiner för hygien ser ut.

Vid oanmälda kontroller ska inspektörerna direkt kunna se att maten hanterats korrekt. Annars kan inspektörerna stänga verksamheten omedelbart.

Miranda Sigander