”Jag går aldrig hem ensam - man är rädd”

1 av 2 | Foto: mattiaS CARLSSON
Elin Johnsson, 22, och Marie Eliasson, 27, tar sällskap med vänner när det är mörkt.
NYHETER

UMEÅ

Aldrig gå ensam i mörkret.

Ta bussen i stället för en promenad.

Kvinnor i Umeå är på sin vakt efter de senaste överfallen.

Under två år var Umeå en stad i skräck för en serievåldtäktsman kallad Hagamannen. Beskedet om att han ligger bakom den grova våldtäkten i december väckte i går känslor i staden.

Ökar säkerheten

- Jag gick i gymnasiet när Hagamannen höll på och då var man ganska skräckslagen. Det var nästan så pass att man inte ville åka till Hagaområdet. Att han nu är tillbaka är obehagligt, säger Elin Johnsson, 22.

Många unga tjejer anpassar sin vardag för att öka säkerheten.

- Jag går aldrig själv när det är mörkt utan tar sällskap med vänner. Jag åker buss hellre än att gå. Man tänker efter en extra gång och det är irriterande att man ska behöva göra det, säger Marie Eliasson, 27.

- Efter våldtäkten i december blev vi tillsagda att vara försiktiga av en lärare på universitetet. Och det är vi. Jag går aldrig ensam hem, man är rätt rädd, säger Emma Bladh, 23.

- Det är alltid hemskt med våldtäkter, och de händer tyvärr hela tiden. Men det är extra obehagligt med Hagamannen med tanke på vad han gjort innan. Han tog ju nästan livet av kvinnan senaste gången, säger Lina Törnqvist, 23.

Bra vara försiktig

Polisen menar att ett visst mått av försiktighet är bra.

- Man kan se till att åka buss eller taxi hem och inte gå ensam i mörkret. Man ska vara försiktig men inte mer än vad man normalt bör vara. Umeå är faktiskt en av landets säkraste platser enligt statistiken, säger Göran Markström på polisen i Umeå.Elin Johnsson, 22, och Marie Eliasson, 27, tar sällskap med vänner när det är mörkt.Emma Bladh, 23, och Lina Törnqvist, 23, blev tillsagda att vara försiktiga. "Och det är vi."

Läs mer: