Hiv-smittad fru höll tyst i nio år

Nu väntar åtal för tvåbarnsmamman i Skåne

NYHETER

En hivsmittad kvinna väntas bli åtalad för att hon under nio års äktenskap teg om smittan för sin man.

- Det lutar åt att jag kommer åtala henne för försök till grov misshandel, alternativt framkallande av fara för annan, säger kammaråklagare Tord Josefsson till Helsingborgs Dagblad/NST.

Innan åklagaren bestämmer sig definitivt ska kvinnan, som är bosatt i Skåne, förhöras en sista gång.

Kvinnan smittades själv med hiv-viruset under en utlandsresa. Hemma i Sverige uppgav hon för sin läkare att hon och hennes make inte hade någon sexuell kontakt, ett besked som läkaren lät sig nöja med.

Som en chock

Men verkligheten var en annan - och under äktenskapet födde kvinnan två barn.

Hans Bertil Hansson, smittskyddsläkare i Skåne, säger till aftonbladet.se att man som läkare inte har skyldighet att informera en patients sexuella partners om en eventuell hiv-smitta.

– Det grundläggande i en patient-läkare-relation är att man kan lita på varandra. Säger hon att de inte har sex så får läkaren tro på det, säger han till aftonbladet.se.

Skulle läkaren ändå fatta misstanke kan han rapportera ärendet vidare till en smittskyddsläkare - men därmed sker ett avsteg från sekretessen inom sjukvården.

När kvinnan i samband med en operation hamnade på en infektionsklinik för ett och ett halvt år sedan uppdagades sanningen. För mannen kom beskedet om smittan som en sådan chock att äktenskapet inte gick att rädda, skriver Helsingborgs Dagblad/NST.

Blockerade vägen

Kvinnan kommer sannolikt att åtalas för att hon försökt sprida smittan vidare till sin man och deras barn.

Hiv-test tas på gravida - varför inte i det här fallet?

– All provtagning är frivillig. Personen ifråga kan alltid avböja, säger Hans Bertil Hansson.

Vårdnadsstriden mellan kvinnan och hennes man ledde för en tid sedan till ett uppträde på socialkontoret. Maken hindrade exfrun och en socialsekreterare att lämna rummet genom att sätta sig på en stol och blockera vägen. Mannen har åtalats för olaga frihetsberövande.

Mia Carron