Nya vägfaran: vildsvinet

Kraftig ökning av trafikolyckor med vildsvin

NYHETER

Varning för vildsvin.

Snart kan den första skylten vara här.

Vildsvinen har blivit ett allt större problem i trafiken och förra året ökade antalet olyckor kraftigt.

OBS! Bilden är ett montage.

En fullvuxen vildsvinsgalt kan väga över 200 kilo och att krocka med en sådan klump är ingen trevlig upplevelse.

– Vildsvinet är lågt och kompakt. Så till skillnad från älgen så finns det ingen större risk att den kommer in i kupén. Men bilen kan få kraftiga skador, säger Lars Sävberg, verksamhetsledare för SES-gruppen, som samordnar arbetet mot viltolyckor i den svenska trafiken.

– En krock med ett vildsvin kan också leda till sekundärolyckor. Till exempel att man kör av vägen eller kolliderar med ett annat fordon, säger han, till aftonbladet.se.

Kraftig ökning

Förra året inträffade 987 trafikolyckor där vildsvin var inblandade. Det är en rejäl ökning mot året innan då bara 670 olyckor rapporterades.

Andra viltolyckor har minskat i antal och skillnaden beror helt enkel på djurstammarnas storlek. Trots en ganska lång jaktperiod för vildsvin så blir djuren bara fler.

– En vildsvinssugga får mellan 6-9 kultingar per år och för varje år växer stammen. Förutom trafiken så har inte vildsvinet någon naturlig fiende, säger Lars Sävberg.

Varningsskyltar

Störst problem med vildsvinsolyckor har man i Skåne, Sörmland och i delar av Småland. Men också i västra Götaland har de vilda svinen skapat problem. På en sträcka av E 20, mellan Vara och Vårgårda, har Vägverket börjat sätta upp varningsskyltar.

– Varningen plockas upp och ned efter behov. Vi har en uppgörelse med ett jaktlag som kontaktar våra entreprenörer när problemen växer, säger Anders Backlund, projektledare för drift och underhåll på Vägverket region väst.

Regeringen bestämmer

Än så länge finns ingen vildsvinsskylt. Istället sätter Vägverket upp en tilläggsskylt till skylten som står för "annan fara". Men snart kan älgen och rådjuret få sällskap i Vägverkets samling av varningsskyltar.

– Det diskuteras just nu. Det är regeringen som bestämmer om en sådan skylt ska införas.

Tidigare:

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM