Destination Gotlands vd anhållen

Kan ha fått 25 miljoner för mycket av staten

NYHETER

Destination Gotlands vd Sten-Crister Forsberg har anhållits av åklagare.

Forsberg misstänks för grovt bedrägeri.

– Vi är förvånade att det tagit den här vändningen, säger Per-Erling Evensen, marknadschef för Destination Gotland, till aftonbladet.se.

Polisen gjorde husrannsakan mot företagets kontor i Visby under tisdagsförmiddagen. Datorer och handlingar togs i beslag.

Sten-Crister Forsberg anhölls eftersom åklagaren Peter Nilsson vid Riksenheten mot korruption bedömde att han kunnat skada utredningen på fri fot.

Enligt Rikstrafiken, som gjorde polisanmälan, kan Destination Gotland ha fått omkring 25 miljoner kronor för mycket av staten för bland annat ombyggnad av hamnarna.

Tolkningstvist

– De har tagit betalt av Rikstrafiken för hamnavgifter. I själva verket har pengarna gått till investeringar i hamnarna de trafikerar, säger Peter Nilsson till aftonbladet.se.

Destination Gotlands vd har tidigare avfärdat anklagelserna. Han har hänvisat till statens egna revisorer som inte haft något att anmärka, uppger Sveriges Radio Gotland.

– Vi hoppas att det ska visa sig att vi agerat riktigt. Det är givetvis den övertygelse vi har, säger Per-Erling Evensen, Destination Gotlands marknadschef.

Han vill inte kommentera saken närmare med tanke på den pågående polisutredningen.

Det var i början av året som näringsdepartementet granskade avtalet mellan Rikstrafiken och Destination Gotland. Höga kostnader för investeringar i hamnarna upptäcktes samt flera andra oklarheter som dubbla provisioner till resebyråer.

”Ingen information”

Varken Destination Gotland eller dess ägare, Rederi AB Gotland, säger sig ha fått någon information om utredningen sedan polisanmälan gjordes för ett halvår sedan.

Jan-Erik Rosengren, vd för Rederi AB Gotland, säger i ett pressmeddelande att anklagelserna saknar grund.

Aftonbladet.se har inte lyckats nå Sten-Crister Forsbergs advokat för en kommentar.

Therese Holmberg, Mia Carron, TT