Sköt påven – ville fånga bin Ladin

Mehmet Ali Agca erbjöd sina tjänster till turkiska underrättelsetjänsten – redan år 2000

Foto: AFP
– Jag skulle kärleksfullt utföra detta historiska uppdrag även om det kostar mig mitt liv, skrev Mehmet Ali Agca från fängelset.
NYHETER

Mehmet Ali Agca, mannen som sköt påven Johannes Paulus II, ville bli fri för att fånga Usama bin Ladin.

I ett handskrivet brev från fängelset erbjöd han sina tjänster.

Turkiska medier rapporterar på tisdagen att Ali Agca år 2000 skrev ett brev till den turkiska underrättelsetjänsten. I det handskrivna brevet, som publicerats tidningen Hurriyet, skriver Agca att han vill åka till Afghanistan och infiltrera bin Ladins nätverk.

– Jag skulle kärleksfullt utföra detta historiska uppdrag även om det kostar mig mitt liv. Om jag blir en hjälte i USA, vore det bra för det turkiska folket och den turkiska staten, skriver han i brevet uppger Hurriyet.

Belöning till välgörenhet

Brevet är skrivet till Senkal Atasagun, chefen för underrättelsetjänsten och Agca ber att brevet även ska skickas till George W Bush. Agca uttrycker i brevet också tacksamhet mot USA i gripandet av PKK-ledaren Abdullah Öcalan.

– De gav oss Abdullah Öcalan, och vi kan ge dem bin Ladin i gengäld, skriver han i brevet.

De fem miljoner dollar i belöning som finns utfäst för bin Ladins överlämnande, ville Agca ge till jordbävningsoffer.

Men Ali Agcas samarbetsvillighet slutade inte där. I brevet erkänner han också att han planerat två attentat mot förre syriske presidenten Hafez Assad mellan 1979 och 1980.

Har personlighetsstörning

Ali Agca har avtjänat 24 år i fängelse. 19 år i Italien efter mordförsöket på förre påven Johannes Paulus II på Petersplatsen 1981, och fem år i Turkiet för mordet på den framstående journalisten Abdi Ipekci 1979. Hans frigivning väckte avsky i Turkiet och han väntar nu på besked om han ska avtjäna ytterligare elva månader i fängelse för brotten han begått i Turkiet, uppger AP.

Efter hans frigivning blev han inkallad efter att han undvikit militärtjänsten. Militärläkarna konstaterade dock att Agca inte är lämplig för militärtjänstgöring och att han har en anti-social personlighet som gör det omöjligt för honom att följa order, uppger lokala turkiska medier. Det rapporteras också att Agca påstått att han är Messias.

Therese Holmberg

ARTIKELN HANDLAR OM