Stulen Corvette var på väg till Sverige

Ägaren fick sin bil tillbaka – efter 37 år

Foto: AP
– Detta är den enda bil jag verkligen älskat. Mitt nya liv och bilen började tillsammans, säger den nu 63-årige Alan Poster.
NYHETER

Han köpte en bil han knappt hade råd med. Två månader senare blev den stulen.

I dag - efter 37 år - har han fått bilen tillbaka.

Foto: EPA
Bara dagar innan en container skulle skeppas till Sverige med den silverfärgade Corvetten, slog tullen larm.

Alan Poster hade haft en tuff period bakom sig. Han hade gått igenom en skilsmässa och flyttat till en liten lägenhet på nedre Manhattan. För att muntra upp sig själv köpte han en sprillans ny blå Corvette för 60 000 kronor, en bil han knappt hade råd med och än mindre hade råd att försäkra. Två månader senare blev den stulen. Året var 1969.

Bilen hittades på väg till Sverige

Åren gick och Poster flyttade till Kalifornien och fick en dotter. Andra bilar passerade revy men han kunde aldrig riktigt glömma sin Corvette.

– Det är den enda bil jag verkligen älskat. Mitt nya liv och bilen började tillsammans, säger den nu 63-årige Poster.

Förra månaden fick han ett samtal från polisen. Bara dagar innan en container skulle skeppas till Sverige med en silverfärgad Corvette, slog tullen larm. Bilen var den samma som stulits från Poster 37 år tidigare. Den svenske mannen som köpt bilen hade betalat motsvarande 100 000 kronor för den, men är inte misstänkt för något brott då han köpt bilen i god tro, uppger Chicago Tribune.

Corvetten som tidigare var blå med matchande inredning är nu silverfärgad med röd klädsel. Den saknar bensintank och fungerar inte längre men bilen har fått en ny motor.

Trodde den var såld i delar

Eftersom Alan Poster inte hade försäkrat bilen när den försvann, har han inte heller blivit ersatt från försäkringsbolaget. Att inga pengar betalats ut betyder att han har rätt att få tillbaka bilen, och nycklarna överlämnades på tisdagen.

– Tills jag fick tillbaka den trodde jag att den var slaktad och delarna sålda. Jag kommer inte att köra den mycket utan bli en samlare med en bil, säger han.

Poster säger att det är ett mirakel att han fått tillbaka bilen och nog kan man hålla med. 1969 stals 78 000 bilar i New York, uppger Chicago Tribune.

En Corvette -68 skulle i dag kosta någonstans mellan 200 000 och 600 000 kronor, beroende på kondition.

Therese Holmberg