– Vi vågar inte gå ut

Hagamannen förändrar livet för alla i Umeå

NYHETER

UMEÅ

Förra året polisanmäldes 41 våldtäkter och våldtäktsförsök i Umeås polisområde.

En av våldtäkterna begicks av Hagamannen.

De 40 övriga anmälningarna har inte satt några spår i staden. Få kvinnor har ändrat sina levnadsmönster på grund av dem, samtalen vid köksbord och på arbetsplatser har inte handlat om de 40 anmälningarna utan bara om en enda, den som gäller Hagamannen.

Foto: Anders Carlsson
Skaffade skydd Therese Andersson skaffade rottweilern Dobby delvis på grund av Hagamannen. Hon tror inte att han skulle välja en kvinna med hund.

Det är skillnad på våld och våld. Där ett slags våld tillhör vår vardag, ja, en del av samhällets mönster, fyller det andra våldet oss med fasa just därför att det faller ur mönstret.

I går gick jag genom kvarteren där han började sin karriär som våldsman, de vackra bostadskvarteren i Haga med låga flerfamiljshus i trä som är målade i gult, rosa, blått och grönt. Det är ett lugnt

område som tillhör Umeås mest attraktiva eftersom det ligger så nära centrum.

Alla kvinnor jag mötte längs vägen hade ändrat sina levnadsmönster på grund av Hagamannen.

Inga motionsspår

Maud Adolfsson, en dam på drygt 70, berättade att hon hade slutat gå i motionsspåren på Gamlia.

– Det gör jag inte ens på dagarna längre.

På kvällen skulle hon träffa fem väninnor som hon haft syjunta med i 50 år. Men den här kvällen tänkte hon inte promenera hem. Mauds dotter skulle hämta henne med bil.

Det tog ett par minuter att gå längs Hagaparken, där Hagamannen överföll sitt första offer i ena änden och sitt andra offer i den andra. De överfallen skedde redan 1998 och 1999, men de har tillsammans med den serie som följt satt sig i alla kvinnors psyke, och i många mäns.

Rastade Dobby

En bit från parken mötte jag Therese Andersson, 27. Hon var ute och rastade sin rottweiler Dobby.

– Jag skaffade hund delvis på grund av Hagamannen, sa hon. Jag tror inte att han skulle välja en kvinna med hund.

Jag fortsatte upp mot parken som kallas Dammen, där Hagamannen tidigt på morgonen den 6 november 1999 överföll två kvinnor inom loppet av en timme.

Sofie Lindh Berglund, 24, gick med uppfälld huva i snålblåsten. Hon berättade att under Hagamannens första våldsserie, 1998 till 2000, var det mera prat än nu.

Folk satt hemma och spekulerade och skvallrade. Vem kunde det vara? Kanske den? Eller den? ... som i grannskapet uppvisade ett avvikande beteende.

Sådana spekulationer förekommer inte längre, åtminstone inte i Sofies bekantskapskrets, kanske därför att den senaste våldsserien visar att Hagamannen är något mer främmande – och skrämmande – än han först verkade.

Ändrade vanor

Jag talade med en medelålders kvinna som ändrade sina vanor år 2000 – aldrig ute sent ensam, inte låta barnen gå hem ensamma från någon fest och som sa att försiktigheten kanske började klinga av något. Tills Hagamannen kom tillbaka.

Jag talade med en man, Ralf Holmberg, 30, som sa att han aldrig ser ensamma kvinnor på kvällarna längre. Han gick genom tunneln under järnvägen som många uppfattar som hotfull numera. Vad finns på andra sidan? Kan någon lura vid mynningen?

Ralfs sambo arbetar på restaurang. Han hämtar henne med bil. Om han inte kan det samåker hon med någon arbetskamrat.

Går inte hem i mörkret

Jag talade med en annan man som inte ville att hans elvaåriga flicka skulle gå ensam hem från skolan längre, åtminstone inte i mörkret.

Alla, utom ett par äldre män, hade ändrat något i sina vanor. Hagamannen hade trängt in i deras liv.

Hur påverkade de andra 40 anmälda våldtäkterna och våldtäktsförsöken förra året människorna i Umeå? Inte alls. Inga tidningar från Stockholm åkte heller upp för att skriva om dem.

– Våldtäkt ska man vara mest rädd för när man följer med fel karl hem, sa Annika Renström, verksamhetscontroler på Umeåpolisen.

Sådana våldtäkter tillhör vår vardag. Hagamannen är en del av ett urgammalt mönster. Men han bryter mot det genom att ge sig på kvinnor han inte känner.

Polisen: Vi har kommit framåt

Foto: Kai Rehn
hjältinna Anna Andersson hjälpte en kvinna som var nära att bli våldtagen av Hagamannen. Polisen tror att fler kvinnor kan ha ofredats utan att det kommit fram.

Läs mer:

Tidigare:

Peter Kadhammar

ARTIKELN HANDLAR OM