Fel att unga och friska får bidrag

Ungt val-debattör på Aftonbladets debattsida

NYHETER

Jag är medlem i Sveriges socialdemokratiska ungdomsparti, jag får medlemsbrev och jag får medlemstidningar. Men detta blir nog det sista nyhetsbrevet jag får. Jag är en illojal partivän.

Jag hörde i går om att ungdomar som hoppat av skolan och driver runt och inte gör någonting, har inte något jobb och inga studier, får ett bidrag på 1?000 kronor varje månad. 1?000 kronor är inte mycket. Men för att göra ingenting? Varför får de bidrag? Fullt friska, både fysiskt och psykiskt, dock lata, tonårskillar får bidrag av staten. Varför? Vad ger staten för signaler med detta bidrag? Att det är helt okej att inte göra någonting. Att det är socialt accepterat.

Vad är det som får politikerna i det här landet att tro att allt löser sig med bidrag? Har hört flera personer som på fullt allvar säger ”jag tänkte att man kanske skulle ta och gå på a-kassa ett tag, det vore soft”. A-kassa tar man till i nödfall! Inte om man fullt frisk har full möjlighet att jobba. Socialdemokratiska politiker satsar hellre på bidrag än på jobb, eller andra förebyggande åtgärder. Varför inte satsa på fler fritidsgårdar, närpoliser och kvarterspoliser, fler vuxna som kan hjälpa barnen när de ser att det finns en risk att tonåringen blir ett fall för soc? Det borde minska kostnader, och spara in många miljoner, som nu går till bidrag till folk som inte förtjänar det. Pengarna satsas fel! Arbetslösheten är skyhög. Mer jobb, mindre bidrag!

Det är höger-slagord jag använder. Och frågan är om det inte blir högern som vinner mina sympatier i nästa val, 2006. Synd att det inte längre går att vara socialdemokrat. Jag håller helt och fullt med om de grundläggande värderingar som genomsyrar socialdemokraterna, och som var värderingarna från början. Men nåt har gått fel. Mycket fel. Det måste man markera. Det tänker jag göra. Mina pengar ska gå till något nyttigt som HJÄLPER andra att komma in i sociala sfären igen, inte tillåta dem att sväva i sociala periferin, utan någon vettig uppgift. Annars kan jag lika gärna behålla pengarna själv och skänka mina 33 skatteprocent till ideella organisationer.

Forum

Vad betyder valet 2006 för svenska ungdomar? Och hur ser de på vårt samhälle och politiken? Det är några frågor som vi hoppas ska belysas på debattsidan fram till valet. Först ut med sina tankar inför valet är Frida Andersson. Är du också ung och vill säga din mening? Mejla [email protected] och diskutera på ungtval.se

Frida Andersson , 20 år , student

ARTIKELN HANDLAR OM