– Självklart är det ett misslyckande

22-åringen släpptes från ungdomshem – misstänks nu för mord

NYHETER

En 22-årig man är anhållen och har erkänt inblandning i mordet på sin sambo i Fagersta. Han har tidigare avtjänat ett straff i sluten ungdomsvård för mordet på sin mamma.

”Fruktansvärt”, säger institutionschefen på Sundbos ungdomshem Arne Andersson, till TT.

Statens institutionsstyrelse (Sis) ansvarar för sex ungdomshem, bland annat Sundbo, där ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård tas emot. Här vårdades den misstänkte 22-åringen.

Arne Andersson vill av sekretesskäl inte diskutera enstaka fall.

– Det här är en fruktansvärd händelse, att en människa ska behöva mördas. Men samtidigt: skulle vi klara 50 procent av ungdomarna skulle vi vara världsledande. Det här är ett samhällsmisslyckande och ett samhällsproblem. Det är ingenting som vi som institution kan ta på oss.

Eftervård

Enligt Andersson är det framför allt i eftervården som det brister. Han efterlyser fler politiska åtgärder och bättre satsning på förebyggande arbete.

– Det som måste finnas är en väldigt god samverkan mellan kommunerna och landsting när det gäller psykiatri. Det måste finnas en organisation som kan ta hand om ungdomar med stora problem.

Även Sten Svensson, utredningsledare på Sis, är upprörd.

– Självklart är det ett misslyckande på det sättet att behandlingen inte har lyckats, säger Svensson.

Han konstaterar samtidigt att det händer att vården misslyckas.

– Sundbo har utvecklats och har i många avseenden bra verksamheter och i andra avseenden saker man kan bättra på. Vi vet tyvärr att all verksamhet av det här slaget är inte hundraprocentigt lyckad, säger Sten Svensson.

Sundbo har flera gånger uppmärksammats i medier efter rymningar och fritagningar. Senast förra året avvek en 18-åring som var dömd för mordet på Hallandsåsen.

Mannen har erkänt inblandning

Socialtjänstminister Morgan Johansson avböjer att kommentera ärendet eftersom han enligt sin pressekreterare ”inte vill uttala sig i enskilda fall”.

Den mördade kvinnan hittades tidigt på tisdagsmorgonen i den lägenhet hon delade i Fagersta med mannen.

22-åringen erkände på onsdagen delaktighet i brottet, enligt Tommy Kämpe, kriminalinspektör vid polisen i Västmanland

Mannen är nu på sannolika skäl misstänkt för mord. Han greps i en bil på tisdagskvällen i Västerås, efter det att rikslarm utfärdats. Ytterligare en person i bilen anhölls efter förhör, misstänkt för skyddande av brottsling.

Läs mer om Sundbo

Läs mer:

Ninna Bengtsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM