”Jag tror på min egen möjlighet att påverka”

Sofia, 17, ser det som en skyldighet att gå och rösta

NYHETER

Varför ska jag bry mig?

Ja, varför ska du bry dig? Din röst gör ju ingen skillnad. Du är ensam. Bara en i mängden, en i ledet av medelmåttor. Det är ingen som hör dig ändå.

Eller?

I september 2006 är det riksdagsval i Sverige. Jag och många andra ungdomar ska rösta för första gången. Jag är spänd, nästan nervös. Men många har redan bestämt sig för att inte rösta. Vad tjänar det till? Varför rösta på

något som inte fungerar, något som jag inte tror på? Varför?

För mig handlar politik om påverkan. Jag vet att jag är tillräckligt mycket värd för att kunna påverka. Du och jag kan förändra framtiden. Vi har den egentliga makten då det är vi som avgör vem som ska styra Sverige över problemens hav.

Du kanske känner dig liten. En i mängden. Men alla röster kommer att räknas, din röst är lika mycket värd som min.

Väljer du att inte rösta så förlitar du dig på andras omdöme. Det tycker jag är fegt. Våga säg ifrån. Stå upp för vad Du tror på. Tillsammans med många andra kan du påverka, vända och förändra Sveriges utseende idag.

Du behöver inte vara med i ett politiskt ungdomsförbund för att veta vad du tycker. Åsikterna sitter inte i ett medlemskort.

För mig spelar det ingen roll om du röstar på samma saker som jag. Alla åsikter är lika värda i mina ögon. Huvudsaken är att du vågar tycka. Att du vågar gå emot normen.

Om några år är det du som har barn i myndig ålder. Vad vill du att de ska se i dig? Hon som vågade sätta foten vid sidan om ledet? Eller hon, som lydigt följde alla normer och trampade vidare i sina föräldrars fotspår?

Jag tror på min egen möjlighet att påverka, jag tror på din styrka att säga vad du tycker och jag tror på en blommande och fungerande demokrati.

Följ mig och många andra i valet 2006!

Forum

Sofia Hedberg , Lunarsmeknamn: Phlegm_