Snöoväder på väg i hela landet

Vintersnön är tillbaka – med kyla och blåst

NYHETER

Vintern tar åter kommandot.

Helgen blir kall, snöig och blåsig i hela landet.

Och kylan håller i sig hela nästa vecka.

På onsdagen började det snöa och ett och annat barn tittade säkert ut genom fönstret med tindrande ögon. Men det blir inte väder för att göra några snögubbar. Med start i morgon, torsdag, kommer vind och mer snö in från väster och kommer att sprida sig öster ut över landet.

Snöandet kommer att hålla i sig hela fredagen och lördagen, uppger SMHI.

Förfrysningsrisk i fjällen

Blåsigt väder drabbar också hela landet. På ostkusten blir det friska vindar som går upp mot kulingstyrka över havet. I inlandet stannar det vid friska vindar.

– På fredag blir det ned mot 15 minusgrader i fjällen i kombination med vind. Vi varnar speciellt för förfrysningsrisken, säger Isagel Cedefamn vid SMHI i Norrköping.

Kylan drabbar dock inte bara skidsugna utan också alla andra. Boende i norra Norrland får ta del av mycket kall luft som kommer in österifrån.

– Det kommer bli runt 25-30 minusgrader i norr. I norra Svealand och södra Norrland blir det runt 15-20 minus och i Götaland 5-10 grader kallt, säger Isagel Cedefamn.

För den som ställt undan de riktigt varma vinterstövlarna är det bara att plocka fram dem igen.

– Jag kan se att kylan håller i sig i alla fall fram till nästa helg, säger Cedefamn.

Nordnorge: ”Barn bör hållas inomhus”

Den som tänkt sig att åka till Norge för att åka skidor i helgen bör stanna hemma. De norska fjällen är betydligt hårdare drabbat av ovädret, som de kallar Narve, än Sverige. I Nordnorge har myndigheterna varnat föräldrar för att släppa ut sina små barn.

Minst 50 bilar i Hammerfest samt en buss har fått sina vindrutor utblåsta av den kraftiga vinden. En busspassagerare skadades när han fick glassplitter i ögat.

Även Danmark har fått sin beskärda del av snön.

På flera håll blev det problem i trafiken med mycket långsamma bilköer.

Vid en frontalkrock mellan två bussar i staden Kolding skadades åtta personer, två av dem allvarligt. Olyckan tros ha berott på det hala väglaget. De svårast skadade var bussarnas chaufförer.

Mängden kom som en överraskning

Mängden av snö överraskade meteorologerna.

– Det har kommit mer snö än vi hade väntat. I Ålborg till exempel har det fallit 13 centimeter och i större delen av Öst- och Sönderjylland har det kommit 10–12 centimeter, sade vakthavande meteorolog vid DMI, Thyge Rasmussen. På onsdagseftermiddagen var snöovädret över men mera snö väntades under torsdagen.

Så mycket kallare upplevs vädret det när det blåser

Så läser du tabellen: När det är -5 grader kallt och det blåser 0 m/sek upplever du det som -5. Men blåser det 5 m/sek upplever du kylan som -15 grader osv.

Ordlista:

Läs mer:

Therese Holmberg, TT

ARTIKELN HANDLAR OM