Gränskonflikt över hotelltak

Regnvatten från Österrike rinner ner i Tjeckien

NYHETER

Ett hotelltak har orsakat en gränskonflikt mellan Österrike och Tjeckien.

När det regnar i Österrike rinner vattnet ner i Tjeckien, något som bryter gränsöverenskommelsen.

Det omstridda taket sitter på ett hotell som ligger i övre österrikiska Guglwald precis intill gränsen. För fem år sedan byggde ägaren Dietmar Hehenberger till en flygel på hotellet och det var inga problem att få bygglov från de österrikiska myndigheterna.

Krävde att huset skulle rivas

Men lyckan var kortvarig. Fyra år senare upptäckte tjeckiska geologer att hotellflygeln låg för nära gränsen, då det inte fanns en meter på var sida gränsen som var oexploaterad. Diplomater på båda sidor gränsen lade sina pannor i djupa veck. Först krävde tjeckerna att Hehenberger skulle riva hela huset som hade kostat honom närmare 1,6 miljoner svenska kronor att bygga.

Efter protester visade gränskommissionen nåd med Hehenberger och krävde i stället att han skulle kapa av den del av taket som hängde in på tjeckiskt territorium och som skvätter vatten på Tjeckien när det regnar.

– Det är inte så lätt att bara kapa av den delen av taket eftersom jag installerat solceller där. Att flytta på dem skulle kosta mig närmare 20 000 euro, säger han till tidningen Lidove Noviny.

– Jag har ju inte gjort något fel så varför ska jag betala dyrt för någon annans misstag? frågar han sig.

"Det är ingen småsak"

Dietmar Hehenberger har nu överklagat gränskommissionens beslut och ska snart upp i rätten för att försvara sitt tak.

– Det här är ingen småsak utan ett bra exempel på en gränsöverträdelse som inte kan sopas under mattan, säger Petr Vorlicek, presstalesman på Tjeckiens inrikesministerium.

Nu är det upp till Österrike att besluta om Hehenberger ska få ersättning och upprättelse.

– Oavsett vilket kommer gränsen inte att flyttas på grund av det här, säger Vorlicek till Lidove Noviny.

Therese Holmberg