Östen Warnerbring har avlidit

1 av 3 | Foto: JESSICA GOW
Östen Warnerbring i full aktion på Vattenfestivalen i Stockholm 1998.
NYHETER

Artisten Östen Warnerbring har avlidit, uppger hans dotter för TT.

Warnerbring avled i Spanien på onsdagen. Han blev 71 år gammal.

Östen Warnerbring avled på onsdagen i sitt rum på det hotell på Kanarieöarna där han engagerats för att uppträda under några kvällar i januari.

– Han hann med två bejublade uppträdanden, säger hotelldirektör Tommy Dynér till TT.

Sjöng "Som en dröm"

Östen Warnerbring kallades "Östen med rösten" och sjöng sig in i folks hjärtan med låtar som "Du borde köpa dig en tyrolerhatt", "En röd blomma till en blond flicka" och "Glöm ej bort det finns rosor".

Sångaren, musikern, textförfattaren och tonsättaren Östen Warnerbring var en av våra allra flitigaste och folkkäraste artister. Han stod på scenen i över femtio år och mötte flera generationer i sin publik. Han var född i Malmö och hade Skåne som sin artistiska bas. Men han var också något av husartist på Hamburger Börs i Stockholm.

Arne Domnerus band

Den musikaliske polissonen slutade skolan när han var 15 och började spela klarinett på fester och jazzklubbar.

I Malmö spelade han med Sigge Wassbergs orkester på Arena, i Helsingborg med Gösta Tönnes på Aveny och på Nalen i Stockholm spelade han barytonsaxofon i Arne Domnerus band.

Efter ett par år som journalist på Skånska Dagbladet fick han rådet att satsa på artisteri och började göra egna shower.

På 1960- och 1970-talet stod han på toppen av sin karriär och fram till 1964 spelade han i sin egen orkester. Han deltog flera gånger i Melodifestivalen och 1967 gick han till finalen i Eurovisionsschlagerfestivalen med "Som en dröm" och kom på åttonde plats.

Sveriges populäraste sångare

Östen Warnerbring turnerade med både Ernst-Hugo Järegård och Cornelis Wreeswijk och han uppträdde med bland andra Eva Rydberg i flera krogshower. Han spelade också in sina egna tolkningar av andra visförfattares texter, bland dem Nils Ferlin, Edvard Persson och Gustav Fröding.

1996 röstades Östen Warnerbring fram av Aftonbladets läsare som "Sveriges populäraste sångare".

Therese Holmberg, TT