Svartfiskad torsk kan säljas i Sverige

Findus: "Vi tar uppgifterna på yttersta allvar"

1 av 2 | Foto: Tomas Bergman
NYHETER

Torsken vi köper i våra frysdiskar kan vara fiskad illegalt.

Ryska trålare misstänks för att bedriva organiserad handel med svartfiskad torsk.

– Vi tar uppgifterna på yttersta allvar, säger Inger C Larsson, kvalitetsdirektör på Findus - som kan sälja av den illegala torsken.

Torsken håller på att ta slut i våra vatten och Sverige har varit med om att begränsa kvoterna för torskfiske i bland annat Östersjön.

Men en del av den torsk som säljs kan ändå vara fiskad illegalt enligt TV 4:s program "Kalla fakta". Svartfisket ska utföras av ryska fabrikstrålare i Barents hav. Det handlar om organiserad brottslighet.

– Detta är inte fattiga fiskare, det här är "big business" och det är mycket pengar i omlopp, säger Stil Flått, fiskeofficer vid norska kustbevakningen, till "Kalla fakta".

– Det är stora sällskap och enorma pengasummor vi pratar om.

Över kvoterna

Norska myndigheter har granskat några ryska trålare och granskningen visar att flera av dem fiskar långt över sina kvoter. Trålaren Eridan har levererat 1 121 ton torsk. Deras kvot: 290 ton. Trålaren Koyda har levererat 1 204 ton torsk. Deras kvot: 479.

Enligt "Kalla fakta" tar fisken sedan en lång omväg till Qingdaoprovinsen i Kina. Där tas den om hand och förpackas - färdig för våra svenska frysdiskar.

Det är bland annat den danska leverantören Kangamiut som köper in den svartfiskade torsken. Företaget utesluter inte att deras produkter innehåller illegal fisk.

Kan inte kontrollera

– Vi kan inte kontrollera det. vi kan ge de upplysningar vi har till de myndigheter som skall kontrollera det om om de hittar något överfiske skall vi stoppa det. Det är ju det enda vi kan bidra med, säger Kim Roed Jensen, försäljningschef på Kangamiut, till "Kalla fakta".

En av Kangamiuts kunder är svenska Findus.

– Vi lägger ned väldigt mycket jobb för att kontrollera hela kedjan. Det är indicier som programmet visar på men vi tar nu tag i det här och ska gå till botten och kontrollera hela kedjan ända bak till båtarna. Vi tar uppgifterna på yttersta allvar, säger Inger C Larsson, kvalitetsdirektör på Findus, till aftonbladet.se.

Kan du garantera att svartfiskad torsk inte finns i era produkter?

– Jag kan ju inte ge 100 procent garanti. Vår torsk ska självklart vara korrekt fiskad, men om sådant här förekommer som de påvisar i programmet – hur säker kan man vara då?

Vad säger du till de svenska konsumenter som handlar fryst torsk från Findus i dag?

– Jag säger: ät torsk. Torsk är nyttigt och vi har gjort allt vi kan för att säkerställa hela kedjan.

Enligt "Kalla fakta" fiskas 100 000 ton torsk utöver kvoterna varje år i Barents hav.

Greenpeace-aktion mot Findus

Miljöorganisationen Greenpeace inledde på morgonen en aktion mot livsmedelsföretaget Findus i Malmö i Skåne. Aktionen görs med anledning av uppgifterna om illegalt fiskad torsk från företaget.

Johanna Melén