al-Qaidas bombexpert dödad i missilattack

18 bybor dog i amerikanskt flyganfall

NYHETER

Fem miljoner dollar.

Det var USA:s pris på gift- och sprängämnesexpertens huvud.

Förra veckan dödades Midhat Mursi al-Sayid Umar i en amerikansk attack i Pakistan.

Foto: AP
Bombexperten dog. Midhat Mursi al-Sayid Umar dödades i en missilattack i Pakistan förra veckan.

En bombexpert med ett pris på sitt huvud och en svärson till nätverkets andreman fanns bland de fyra al-Qaidamedlemmar som dödades av USA i Pakistan i förra veckan.

Det uppger pakistanska underrättelsekällor.

Källorna medger dock att uppgifterna inte kan bekräftas, eftersom de fyra döda inte har återfunnits.

Det var i fredags som ett obemannat amerikanskt plan angrep byn Damadola i bergstrakterna nära gränsen mot Afghanistan. 18 bybor rapporterades ha dödats i anfallet, liksom fyra utlänningar som enligt underrättelseuppgifter var al-Qaidamedlemmar.

Fjärde mannen okänd

En av dem sades vara Abdul Rehman al-Misri al-Maghribi, svärson till al-Qaidas andreman Ayman al-Zawahiri. En annan var Midhat Mursi al-Sayid Umar, expert på gifter och sprängämnen. USA har utlovat en belöning på fem miljoner dollar för hans gripande. Den tredje mannen identifierades som Abu Obaidah al-Misri, al-Qaidas operative chef i provinsen Kunar i Afghanistan.

Den pakistanska underrättelsetjänsten försöker fortfarande få fram namnet på den fjärde al-Qaidamedlemmen som tros ha dödats i attacken.

Missade huvudmålet

De fyra ska ha tillhört en grupp al-Qaidamedlemmar som bjudits in till en fest i byn. Målet för den amerikanska attacken ska ha varit al-Zawahiri, men enligt underrättelsekällorna var han inte närvarande.

Det antas ha varit tredje gången sedan i maj som obemannade amerikanska flygplan genomfört attacker i Pakistan. I december dödades Abu Hamza Rabia, utpekad som nummer tre i al-Qaidas ledning. I maj dödades en känd bombtillverkare i en liknande attack. I båda fallen nekade pakistanska myndigheter till att det skulle ha rört sig om amerikanska robotattacker, trots att vittnen hittade delar av en amerikansk robot.

Även om Pakistan officiellt protesterat kraftigt mot attacken i förra veckan, så tror bedömare att USA har Pakistans tysta medgivande till sådana operationer.

Johan Edling, TT