Skämtbild fick fast tjuven

Polisen: "Första gången vi tar en misstänkt med en skämtteckning"

NYHETER

Tjuven ångrar nog att han inte bar rånarluva.

Men så visste han inte att offret var en pensionerad skämttecknare.

Med hjälp av en karikatyr som "fantombild" kunde polisen enkelt hitta och arrestera tjuven.

Pennan kan vara mäktigare än svärdet.

Det visade William Ellis Green, 82, när han kom på en cykeltjuv under frukosten.

Den pensionerade skämttecknaren ritade en karikatyr av tjuven i stället för att försöka stoppa honom. Polisen hade sedan inga problem att identifiera den olycklige rånaren med hjälp av bilden.

– Jag kom ut på gården och såg plötsligt en kille som störtade ut från carporten mot mig. Jag tänkte att om jag gav mig in i ett slagsmål skulle jag sluta utan morgonrock naken på gården, säger William Ellis Green, till Timesonline.

"Kom ihåg hans ansikte"

William Ellis Green, mer känd under signaturen "WEG", arbetade i över 20 år med att rita karikatyrer av fotbollsspelare i australiensiska dagstidningar.

– Jag ritar karikatyrer hela tiden och hade inga problem med att komma ihåg tjuvens ansikte eftersom han var så nära mig, säger han.

82-åringen ringde polisen efter att tjuven hade flytt med en stulen cykel. När polisen frågade hur mannen såg ut ritade William Ellis Green i stället en karikatyr.

Sedan gav sig polisen ut på jakt efter en man med, enligt teckningen, oerhört runda kinder, mycket tätt sittande ögon och en ovanligt hög panna.

Det tog bara en halvtimme.

– Poliserna åkte längs en gata när de sa: "Titta, där är han!". Teckningen var en kopia av tjuven, säger poliskonstapel Phil Rushford, till The Times.

Åtalas för stöld

Enligt honom var det första gången som de fångat en misstänkt med hjälp av en skämtteckning.

Tjuven, en 34-årig man, som råkade ut för Greens vassa penna väntas bli åtalad för bland annat stöld, inbrott och skadegörelse.

Cykeln återfanns senare invid en väg i närheten av brottsplatsen.

Johan Edling