Han ville döda ett barn

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Den 29-årige dubbelmördaren.
NYHETER

Den 29-åring som mördade sina fostersystrar letade efter ett barn att döda.

Han har också druckit offrens blod och ätit från en av sina systrar.

På torsdagen höll polisen och åklagarmyndigheten i Gävle presskonferens om det uppmärksammade målet.

– Det framkom att han letat efter ett barn att döda men att han inte hittat något då han haft en väldigt begränsad umgängeskrets, säger Aftonbladets utsända Karin Östman.

Han åt från ett av offren

Enligt polisen har 29-åringen också uttryckt en önskan om att fortsätta döda och han anses vara mycket farlig. Den psykiatriska undersökningen som gjort på mannen visar att han har en allvarlig psykisk störning.

– Han har erkänt att han druckit blodet från de två offren och han har också ätit kött som kommer från den yngre kvinnan, säger Karin Östman.

29-åringen ska ha skurit ut bitar ur kvinnans bröst som han sedan ätit upp, något som styrks av den tekniska undersökningen.

"Jag tittade på barnen först"

Enligt åklagare Christer Sammens har mannen aldrig tidigare sökt sig till psykvården.

– Enligt polisen så varierar mannens tillstånd idag. Han pendlar mellan stark ånger och en vilja att göra det igen, säger Östman.

I förhör beskriver han hur förvånad han är över sitt lugn efter det första mordet.

”Jag gjorde dom där sjukaste sakerna som man inte kan drömma om och jag var väldigt iskall över det hela. Det gick förvånansvärt lätt att leva med mordet”, säger han.

I ett annat förhör redogör 28-åringen för hur han åker omkring i Skutskär och försöker hitta någon att mörda.

”Jag letade efter en människa att döda och dricka blod på. Jag tittade på barn först som kommit till skolan men det var föräldrar där och jag är glad att det var det”, säger han vidare.

Aldrig sett något liknande

Fallet är unikt. Han beskrivs av läkarna som mycket speciell och farlig.

För polisen har utredningen också varit ovanlig.

– Jag har under mina många år som utredare inte varit med om något liknande, säger kommissarie Lennart Styrman vid Gävlepolisen.

Rättegången hålls i Gävle tingsrätt på torsdag.

Det var i mars förra året som mannen tog sig in i sin fostersysters lägenhet där han högg ihjäl henne med ett 40-tal knivhögg. Sju månader senare mördade han även sin andra fostersyster med ett 60-tal hugg.

Therese Holmberg, TT