Aftonbladet: 2,5 miljoner läsare – varje dag

NYHETER

Aftonbladet når fler läsare än någonsin.

Tillsammans lockar tidningen Aftonbladet och aftonbladet.se 2,5 miljoner svenskar – varje dag.

– Det känns jättebra, säger chefredaktör Anders Gerdin.

I dag blir Orvestos senaste mätning av räckvidd – antal läsare – offentlig. Siffrorna visar att mediehuset Aftonbladet stärker sin ställning som störst i Norden.

Under perioden september–december förra året hade Aftonbladet och aftonbladet.se 2 522 000 unika läsare – mer än var fjärde svensk. Det är fler än någonsin 0ch en ökning med 211 000 läsare jämfört med samma period 2004.

– Vi lever i en tid där folk hämtar information på flera olika sätt jämfört med för tio år sedan. Aftonbladet har aldrig haft så många läsare genom papper, nät, wapp, radio, bilagor och alla andra kanaler där vi publicerar vårt material. Och det här är bara början, säger Anders Gerdin.

Bilagorna går bra

Vad kommer härnäst?

– Det är tv. Webb-tv har vi redan i dag, med nyheter, nöje och feature där vi har tittarsiffror långt över nischkanalerna i vanlig tv.

– Nu jobbar vi på att få sändningstillstånd i det digitala marknätet. Regeringen ger besked i dagarna och blir det positivt kan vi vara i gång redan före sommaren.

Anders Gerdin vill också framhålla Aftonbladets bilagor.

– De är på flera områden störst i Sverige. Vi har den största tv-bilagan, sportbilagan, resebilagan och söndagsbilagan.

Gratistidningen Metro får i mätningen något högre räckvidd än tidningen Aftonbladet: 1 417 000 mot 1 374 000.

– Metro har under det senaste året byggt ut sin utgivning och kommer ut på över 50 olika orter. Syftet med det är just att öka räckvidden. Däremot är Aftonbladet mer än dubbelt så stor som Metro i alla kanaler, säger Anders Gerdin.

Olika villkor

Kan man kalla Metro för tidning på samma sätt som Aftonbladet?

– Ja, absolut. Utifrån sina förutsättningar gör Metro en bra produkt och ska ha all heder. Men vi verkar på olika villkor. Aftonbladet betalar man för, Metro delas ut gratis.

Hans Österman