Bin Ladin hotar USA på nytt band

NYHETER

Doha

al-Qaidaledaren Usama bin Ladin hotar USA med nya terrorattacker på amerikansk mark.

Enligt Sky News har CIA bekräftat att det är bin Ladin som hörs på bandet.

Foto: AP
Den arabiska tv-stationen al-Jazira sände ett band där al-Qaidaledaren Usama bin Ladin uppges hota med nya terrorattacker.

I ett ljudband som sändes ut av tv-stationen al-Jazira på torsdagen säger bin Ladin att nya attacker håller på att förberedas.

Erbjuder vapenvila

Det är första gången sedan 27 december 2004 som ett band som uppges komma från Usama bin Ladin själv har nått omvärlden. Hans närmaste man Ayman al-Zawahiri sade så sent som förra månaden att bin Ladin var vid liv trots att han inte synts till på länge och det ryktats om hans död. Det finns inga uppgifter om när bandet är gjort men det släpptes bara dagar efter att USA bombat mål i Afghanistan och dödat fyra al-Qaida-medlemmar.

På bandet erbjuder bin Ladin "vapenvila" för att kunna bygga upp Irak och Afghanistan.

– Vi är en nation som Gud har förbjudit att ljuga och luras så båda sidor kan åtnjuta säkerhet och stabilitet under den här vapenvilan.

– Det är ingen skam i den lösningen eftersom det sparar miljontals dollar, sade bin Ladin, enligt AP.

Planerar operationer

Rösten på bandet gav inga villkor för vapenvilan. Han sade också att den ökade säkerheten i USA inte är anledningen till att det inte skett några attacker mot landet sedan den 11 september 2001.

– I stället handlar det om att operationerna måste förberedas, och ni kommer att få se dem i era hem så snart de är färdiga, om Gud vill, sade han.

– Vi har sett explosioner i många europeiska länder och det är bara en fråga om tid innan liknande operationer iscensätts i USA.

– Baserat på vad jag berättat, så bör ni inte slåss med muslimerna på deras egen mark, sade rösten på bandet.

Enligt al Jaziras chefredaktör Ahmed al-Sheik var bandet tio minuter långt men han vill inte berätta när och hur det lämnats till redaktionen. Tv-stationen har sänt det som de ansåg vara av allmänintresse på bandet men vill inte uppge vad som fanns på resten av ljudupptagningen, uppger AP.

Therese Holmberg, TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM