New Horizon på väg mot Pluto

Sonden beräknas vara framme om tio år

NYHETER

En obemannad AtlasV-raket sköts på torsdagskvällen svensk tid upp från Cape Canaveral i Florida.

Dess uppgift är att skicka i väg rymdsonden New Horizons till den avlägsnaste planeten i solsystemet, Pluto.

Foto: scanpix/afp
Efter två dagars försening var det dags för avresan till planetet Pluto.

Uppskjutningen försenades i två dagar på grund av dåligt väder och problem med elförsörjningen.

Pluto är den enda planeten i vårt solsystem som inte fått besök av någon rymdsond. Det ska New Horizons, stor som ett piano, ändra på.

Genväg på fem år

Efter nio timmar beräknades rymdfarkosten passera månen och om 13 månader är den framme vid Jupiter. Jätteplanetens dragningskraft ska då användas som slangbåge, vilket sparar hela fem år på den 4,9 miljarder kilometer långa färden till Pluto.

Om cirka nio år passerar rymdsonden den istäckta planeten. Och då blir det även andra ”is-studier”. New Horizons ska också utforska det mystiska isbälte som omger vår avlägsne granne.

New Horizons resa till Pluto tar mellan nio och tio år, trots att den färdas i rekordfarten 58000 kilometer i timmen.

Har en egen måne

Pluto upptäcktes 1930 av Clyde Tombaugh och är den av planeterna som ligger längst från solen. Planeten är en litet fruset stenklot och temperaturen blir aldrig högre än 230 minusgrader. 1988 upptäcktes dessutom en mycket tunn atmosfär, som troligen består av metangas. Trots att Pluto är så liten har den en egen måne, Charon.

I övrigt vet inte forskarna så mycket om Pluto men biträdande Nasa-chefen Colleen Hartman räknar med att läroböckerna får skrivas om när rymdsonden New Horizons så småningom lämnat data om vår ännu outforskade granne i rymden.

Therese Holmberg, TT