”Politiker måste vara mindre förtjusta i makt”

Moderaternas ledare Fredrik Reinfeldt chattade om jobb, frihet och hockey

NYHETER
Foto: andreas enbuske
beredd Fredrik Reinfeldt säger att han är beredd att testa nya metoder för att minska diskrimineringen på arbetsplatser.

   Fredrik Reinfeldt säger: Hej nu är jag på plats.

Jycke säger: Hej Fredrik! Det här är första gången som jag skall rösta. Är fortfarande osäker på vad jag ska rösta. I dagsläget ser det blått ut. Men varför ska jag rösta blått? Ge mig tre starka anledningar till att jag ska rösta på moderaterna och motivera dina anledningar.

Fredrik Reinfeldt säger: Om du tror på frihet, tycker att fler jobb behövs och att vi ska sluta tolerera våld och brott har du hamnat rätt.

TorC säger: Hej, jag har läst att ni Moderater vill införa någon slags Ungdomsjobb. Hur kommer dessa fungera i praktiken?

Fredrik Reinfeldt säger: Vi vill ge en skattelättnad till arbetsgivare som anställer yngre och människor som under längre tid stått utanför arbetsmarknaden. Vi är också beredda att titta på en lösning som förlänger dagens prov- anställningsperiod, vi vill också se fler lärlingsjobb.

Lissan säger: Jag som fattig (6 000 ut i handen) småbarnsmamma, hur skulle jag någonsin klara mej om ni kom till makten med alla indragningar inom välfärden och kraftiga sänkningar på vård av barn dagar/år? Har läst vad ni vill om ni kommer till makten, jag höll på att svimma.

Fredrik Reinfeldt säger: Om du har jobb får du sänkt skatt med runt en tusenlapp i månaden, vi föreslår dessutom ett extra barnbidrag till ensamstående småbarnsföräldrar. I våra beräkningar är småbarnsföräldrar en grupp som vinner allra mest på våra förslag.

Anders säger: Vem blir statsminister i en borgerlig regering?

Fredrik Reinfeldt säger: Vi har inte enats i vår Allians om en gemensam kandidat.

mhmaha säger: Varför är ni för homosexuella giftermål?

Fredrik Reinfeldt säger: Vi är för det registrerade partnerskapet och tycker det ska föras in i en gemensam samlevnadsbalk.

Kristina säger: Hej Fredrik! Vad anser du om att moderaterna ibland klassas som ett "snobb-parti"? Som ett parti för höginkomsttagare?

Fredrik Reinfeldt säger: Det vi kallar de nya moderaterna bygger på att vi förskjutit våra skattesänkningar mest mot låg- och normalinkomsttagare. Det tror jag kommer att bredda bilden till att vi är ett parti för alla människor.

Sebbbe säger: För det första vill jag bara påpeka att moderaterna gör ett superjobb! Men enligt nya sifo-undersökningar har ni tappat mot vänsterblocket, hur har ni tänkt att komma igen?

Fredrik Reinfeldt säger: De bästa och samhällskritiken som flest håller med om vinner. Det går bra för Sverige, men inte för hela Sverige och inte för alla som bor här.

Kristian säger: varför bryr sig politiker mer om valet än om vad som händer med samhället under samma år som det är val?

Fredrik Reinfeldt säger: Val handlar om vad som händer i samhället och vad vi vill göra åt det.

Greta säger: Vad är frihet för dig?

Fredrik Reinfeldt säger: Möjlighet att kunna bestämma över mitt eget liv, att få leva ut mina innersta drömmar.

Rabie säger: Jag är en kille som kom hit till Sverige när jag var 4 år och kan prata mer klockren svenska än de flesta av mina svenska kompisar. Vad tänker du göra åt att det faktiskt diskrimineras många invandrare vid jobbansökningar pga deras namn?

Fredrik Reinfeldt säger: Vi måste öka drivkrafterna för att få fram fler jobb, och vi har då också sagt att vi är beredda att testa metoder som angriper den diskriminering som många vittnar om. Det finns bland annat förslag om anonymiserade ansökningar som vi menar att det förtjänar att prövas. I grunden handlar det om att stå upp för människovärdet.

Karin säger: Vad tycker du om invandringen? Bör den öka, minska eller ligger vi på en bra nivå i nuläget?

Fredrik Reinfeldt säger: Sverige har huvudsakligen asylinvandring som inte har fungerat väl. Jag tycker Sverige ska vidga möjligheterna för arbetskraftsinvandring. Vi kommer att behöva fler människor som vill komma hit för att arbeta och på det sättet bygga sig en framtid här, men också bidra till vår gemensamma välfärd.

Ian säger: Vad tycker ni om att sossarna har förbjudit studentflak i city och hur ska ni gå till väga för att återgärda problemet?

Fredrik Reinfeldt säger: Jag har själv varit student och stått på flak, roligt med också lite riskabelt. Jag tycker inte det ska förbjudas, men det ställer krav på att säkerheten respekteras.

Calle säger: Hejsan! Under mina 5 år som student har min bostadshyra ökat med mer än 25%, men studiemedlet har bara ökat med drygt 6% under samma tid. Hur kommer "student-fattigdomen" att hanteras efter en borglig seger i valet?

Fredrik Reinfeldt säger: Vi vill att du ska kunna jobba utan att det begränsas av studiemedelsreglerna och på det sättet slippa sätta dig onödigt i skuld och samtidigt få bättre möjligheter att klara hyran.

Dalman säger: Fredrik hur vill moderaterna utveckla det svenska försvaret?

Fredrik Reinfeldt säger: Vi tror att det nya insatsförsvaret är rätt inriktning, men vi utbildar för få och klarar inte av att finansiera våra internationella åtaganden. Det vill vi förändra.

Anonym säger: Du kom tidigt in i politiken. Hann du ha några "Svenssonjobb" innan dess?

Fredrik Reinfeldt säger: Jag har arbetat som väktare, hanterat lån på SEB och arbetat med värnpliktsfrågor i försvaret.

Jokke säger: Vilket hockeylag håller du på?

Fredrik Reinfeldt säger: Djurgården, imponerande uppryckning i år.

henke säger: Hej Fredrik, hur kan det komma sig att ni vill sänka a-kassan? och på så sätt göra de sämre för människor som redan har de tungt?

Fredrik Reinfeldt säger: Vi vill att det ska löna sig bättre att arbeta, och att skillnaden mellan att arbeta och att inte arbeta växer – det tror vi är en viktig drivkraft för jobb. Det är en del av vår politik för att jobben ska bli fler, det behövs när 1,5 miljon människor står utanför arbetsmarknaden helt eller delvis trots att de är i arbetsför ålder.

Sanna säger: Vad kommer sänkt skatt innebära förutom mer pengar i handen i handen, kommer det påverka exempelvis sjukvården, dvs att vi får betala mer när vi besöker läkaren så som det är hos tandläkaren idag?

Fredrik Reinfeldt säger: Vi har minskat våra förslag till skattesänkningar och tillför 12 miljarder mer till skola och sjukvård än socialdemokraterna. Vi vill se en fortsatt skattefinansierad sjukvård, men tycker det ska finnas mer möjligheter för personal och patienter att få påverka hur den utförs.

Bebbis säger: Vad skulle moderaterna göra åt löneskillnaderna mellan könen?

Fredrik Reinfeldt säger: Vi har föreslagit en särskild skattelättnad för att uppmuntra den förälder som tjänar minst (oftast kvinnan) att återkomma till förvärvsarbete fortare vid föräldraledighet (den andra föräldern får ta vid), det tror vi gör att kvinnor bättre etablerar sig på arbetsmarknaden och att de därmed bättre står upp i lönekonkurrensen. Sedan tror vi på fler privata aktörer inom de skattefinansierade välfärdsområdena – det tror vi ger bättre löner bland annat.

Kenta säger: Blir det fler jobb i Sverige när man sänker a-kassan?

Fredrik Reinfeldt säger: När drivkrafterna för jobb växer, när det blir enklare att anställa och attraktivare med våra skattelättnader och när det förs en politik som gör att fler vill blir företagare och stanna i Sverige och växa med sina företag – då blir jobben fler. Idag döljer vi arbetslösheten. Det förlorar alla på.

Moderator säger: Nu kommer den sista frågan

Melmac säger: Hur anser du man ska komma till rätta med politiker-föraktet som finns i Sverige?

Fredrik Reinfeldt säger: De som söker sig till politiken måste vara besjälade av att tjäna andra människor, och mindre förtjusta i makten för egen del.

Moderator säger: Tack så mycket Fredrik Reinfeldt och tack alla ni som ställde frågor!