Priset för storkuppen - 26 miljoner kronor

Jätteskadestånd för rånarna i Akalla

NYHETER

På fredagen dömdes två män, 35 och 30 år gamla, för storkuppen mot Securitas värdedepå i Akalla i nordvästra Stockholm den 25 augusti i fjol.

De döms till fem respektive två års fängelse av Stockholms tingsrätt.

De två ska också enligt domen betala ett skadestånd som motsvarar bytet på 26,1 miljoner kronor till Securitas. Dessutom tilldöms flera anställda på Securitas skadestånd.

Den 35-årige mannen fälls för medhjälp till grovt rån och brott mot vapenlagen. 30-åringen fälls för medhjälp till grovt rån, narkotikabrott och dopningsbrott.

Åklagarens bevisning mot männen har byggt på en omfattande kartläggning av telefontrafiken mellan de åtalade samt stark teknisk bevisning som knyter männens arbetsplats, en bilverkstad alldeles intill värdedepån, till olika verktyg som lämnades kvar på brottsplatsen.

Det var tidigt på morgonen den 25 augusti förra året som tre män beväpnade med automatvapen och en hjullastare forcerade grindarna till Securitas värdedepå i Akalla i nordvästra Stockholm. Rånarna kom över 26,1 miljoner kronor och försvann i två bilar. Under flykten kastade männen ut ett stort antal fotanglar för att stoppa efterföljande bilar. Ingenting av rånbytet har återfunnits.

Fredagens dom omfattade bara två av de tre männen. Åklagaren tror att ytterligare ett tiotal personer varit inblandade i rånet.

Inga fler har dock delgivits misstanke om brott.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM