”Göran Persson är som ett glas vatten”

Tre modeexperter sätter betyg på politikernas klädstil

Foto: Ulf Höjer/Karin törnblom/Sofia ekström
Ris och ros Vi bad de tre stylisterna Lars-Fredrik Svedberg, Camilla Thulin och Jean-Pierre Barda betygsätta politikernas kläder.
NYHETER

80 procent av ungdomarna tycker att dagens partiledare ser grå och trista ut.

Det tycker stylisten Lars-Fredrik Svedberg från svenska Fab Five också.

– De ser väldigt Svensson-aktiga ut, så om det är meningen så har de lyckats med sina kläder.

Hur skulle partiledarna kunna klä sig för att tilltala en yngre publik?

Camilla Thulin: Kläder är viktiga men jag tror inte att det hänger på kläderna. Det här att vuxna ska se ungdomliga ut har gått för långt. Politiker ska inte se unga ut, de ska se gamla och erfarna och kloka ut. Kostym inger förtroende och är snyggt. De kan ju inte gå omkring och se ut som clowner!

Tips: Välskräddad kostym, skjorta i ljus nyans: ljusrosa, ljuslila eller äggskal, gärna med vit krage. Undvik kritvitt. Våga mer!

Lars-Fredrik Svedberg: De skulle kunna byta skjorta och slips mot polojumper eller tunnare stickad lammullströja. Men inte en billig för den blir bara sladdrig.

Tips: Om man kör utan slips är det viktigt att inte knäppa skjortan hela vägen upp, det ser stelt och halvfärdigt ut. De flesta passar i polo, men inte om man har för kort hals.

Jean-Pierre Barda: Kläderna gör mycket men det är budskapet som är det viktiga. Politiker företräder en grupp, de ska vara öppna för så många som möjligt och stöta sig med så få som möjligt. Resultatet är opersonlighet. Lösningen är att bli mer personlig. Jag tror faktisk att vuxna påverkas mer av kläderna än unga.

Tips: Var noga med passformen på kostymen, detaljerna är viktiga. Skaffa en bra rådgivare.

Vilka politiker är bäst och sämst klädda?

Camilla Thulin:De kvinnliga ministrarna har en småflickslook med ljust hår och utböjda toppar som jag tycker är tråkig. Anita Gradin däremot, hon var en kvinna med pondus. Birgitta Dahl hade ockspå en personlig och ball stil. Utländska politiker är mer excentriska, Gerhard Schöder färgar håret och Berlusconi är alltid solbränd och har välskräddade kläder. Men sådan vågar man inte vara i Sverige.

Lars-Fredrik Svedberg: Ingen klär sig riktigt illa, det vore roligt att kunna nämna någon, men alla är så vansinnigt slätstrukna. Utländska politiker är ofta bättre klädda, har dyrare kostymer med bättre passform. I Sverige har politikerna billigare kläder, det syns på passformen och hur tyget faller.

Jean-Pierre Barda: De jag har gett minst poäng är Göran Persson, Lars Ohly och Peter Eriksson. Lars Leijonborg är min favorit, han håller sig inom ramen för vad som känns vettigt för en politiker, lite lagom ledig.

Vilket budskap vill de föra ut med sina kläder?

Camilla Thulin: Respekt, sakkunnighet och pålitlighet.

Lars-Fredrik Svedberg: Trovärdighet och att de är vanliga människor, de ser väldigt Svensson-aktiga ut.

Göran Persson (s)

Fredrik Reinfeldt (m)

Lars Leijonborg (fp)

Maud Olofsson (c)

Göran Hägglund (kd)

Peter Eriksson (mp)

Lars Ohly (v)

Vinnarna: