"Han måste stoppas nu"

Umeborna tog tillbaka sin stad från Hagamannen - under några timmar

1 av 2
kräver kvinnofrid Trots den bitande kylan deltog hundratals Umebor i fackeltåget för att visa att de inte finner sig i att hela staden hålls i skräck av en ensam våldsman.
NYHETER

UMEÅ

Hagamannen, en ensam galning, har satt skräck i hela samhället.

Men i går kväll tog Umeborna - för en stund - tillbaka makten över sin stad.

-Vi kan inte bara gå omkring och vara jätterädda hela tiden, säger Emma Burström, som deltog i fackeltåget.

Termometern visade minus 14 grader och vinden drev snön över Rådhustorget. Men fackeltåget från skolan i Teg, över Umeälven och in till torget fick de flera hundra deltagarna att tina en smula.

Kvinnorna stannar inne

-Vi kan inte bara ge upp och låsa in oss i våra hus och lägenheter, säger Emma Burström.

-Det är helt sjukt att en enda person lyckats ta ifrån oss möjligheten att röra oss fritt i vår egen stad. Det är ju en mänsklig rättighet att få känna sig trygg, säger Cecilia Grahn, 39.

Att Hagamannen är tillbaka har fått Umeås kvinnor att stanna inne på kvällarna. Hittills har våldtäktsmannen slagit till på fredags- och lördagsnätter, och polisen sätter nu in stora resurser för att skapa trygghet.

-Det är det enda vi tänker på: "Är det i natt vi tar honom? Eller hinner han slå till igen?" säger Dan Jones, vakthavande befäl vid polisen i Västerbotten.

-Det ringer ständigt oroliga mammor och pappor som undrar hur farlig situationen egentligen är. Och jag kan bara svara att vi avråder kvinnor från att ensamma gå ut nattetid.

"Vi ger inte upp"

Under fackeltåget i går kväll ringde kyrkklockorna.

-Denna manifestation visar att vi varken ger upp eller ger efter inför de mörka krafterna, säger kyrkoherde Sören Olsson.

Men efter klockan nio släcktes facklorna, klockorna tystnade och kylan och mörkret och rädslan lade sig åter tungt över Umeå.

-Hagamannen påverkar oss alla. Jag bor bara 150 meter från min kompis Olivia, men törs inte gå den vägen ensam. Nu måste pappa följa mig varje gång, säger Elin Edin, 14.

-Många är jätterädda. Han måste stoppas nu, säger Emma Burström, 24.

Minst åtta kvinnor våldtagna

Olle Castelius