19 år - och full med gift

Foto: ANDRÉ DE LOISTED
26 kemikalier i blodet Här testar Emily Diab, 19, från Lund, hur många gifter hon har i blodet. Resultatet visade att hennes blod innehåller 26 olika gifter. I samma undersökning deltog också hennes mormor Karin (till vänster) och mamma Kerstin (till höger).
NYHETER

(AFTONBLADET)

Emily Diab är bara 19 år - men redan full av gifter.

Unga i dag är mer utsatta för kemikalier än tidigare generationer.

Världsnaturfonden, WWF, har testat miljögifter i blodet på 13 familjer i Europa.

Den svenska familj som deltog i studien var Emily Diab, hennes mamma Kerstin och mormor Karin.

När alla tester var analyserade stod det klart att européer i genomsnitt bär på 70 giftiga ämnen. Och unga är mest utsatta för nya gifter från kemikalier.

-Det var lite chockartat först, men mest intressant, säger Emily Diab, som fick veta att hon har 26 olika kemikalier i blodet.

Från mobiltelefoner

Kemikalierna kommer från allt omkring oss, mobiltelefoner, datorer, smink och parfym är några exempel.

- I dag tänker jag mer på vad produkterna innehåller. Som att det inte är bra med bakteriedödande medel i tandkräm till exempel, säger Emily Diab.

Ålder spelar roll

Vilka gifter just du har i blodet beror på hur gammal du är - och hur du lever.

Äldre har generellt högre halter av nu förbjudna me-del som PCB och DDT i blodet. Och yngre är mer utsatta för nya kemikalier.

- Flera av kemikalierna är svåra, de tas upp i kroppen och blir kvar där, men vi vet väldigt lite om hur det påverkar oss i längden, säger Sten Flodström, toxikolog på Karolinska institutet.

-Vi ser bara toppen på ett isberg ännu. Kemikalieströmmarna ökar hela tiden. Ju mer vi konsumerar desto mer ökar de.

Orsakar cancer

Flera av de nya kemikalierna misstänks vara cancerframkallande och de har också visat sig påverka fortplantningen negativt hos försöksdjur. Under nästa år väntas en ny kemikalielagstiftning, Reach, träda i kraft i Europa. Bland annat med ökat ansvar för producenterna att deklarera vad deras produkter innehåller.

Här är de ämnen som Emily Diab testades för

I höst väljer svenska folket ny riksdag. Men redan i maj har landets ungdomar chansen att rösta i Ungt val 2006. Miljön är den femte viktigaste valfrågan för de unga.

Anette Holmqvist