Ryska befälet vägrar svara

"Varför försvann så många tjetjener när ni var där?"

NYHETER

TÅME SKJUTFÄLT

138:e brigadens soldater är Rysslands hjältar.

Så försvarar överste Frolov de utpekade krigsförbrytarna.

Men tjetjenske flyktingen Ramzans frågor svarar han inte på.

Givakt och honnörer varvades med ryska och svenska nationalsånger när den kritiserade samövningen mellan I19:s soldater och delar ur den ryska 138:e motorskyttebrigaden invigdes i går.

Hög officer var med

Människorättsorganisationen Memorial har dokumenterat grova krigsförbrytelser mot civila tjetjener, utförda av brigaden.

Av de omkring 30 ryska soldaterna på plats utanför Skellefteå var det bara en hög officer som hade varit med i Tjetjenien, men honom fick Aftonbladet inte intervjua. Däremot brigadens stabschef, överste Vladimir Petrovitj Frolov.

Hur många tjetjenska rebeller dödade brigaden?

-Jag vet inte. Men bland våra soldater fanns det folk som stupade. Många har postumt erhållit den högsta militära utmärkelse man kan få, "Ryska federationens hjälte", säger överste Frolov.

Frågor från flykting

Aftonbladet hade med sig några frågor från Skelleftebon Ramzan, en 30-årig flykting som torterades i Tjetjenien.

Överste Frolov kunde inte svara på Ramzans fråga om hur det kunde komma sig att så många tjetjener försvann när 138:e brigaden var stationerad i Starije Atagi.

Ramzan undrar varför den ryska armén har dödat 200000 oskyldiga civila?

-Jag har i så fall också ett antal frågor till Ramzan. Varför fanns det så många araber i Tjetjenien? Och varför var det så många ryssar som försvann under samma tid?

Innebär ert svar att ni förnekar att oskyldiga civila tjetjener dog?

-Nej. Men jag har kommit till Sverige för att genomföra en övning. Frågorna ni ställer är av en global karaktär, säger överste Frolov.

Då stoppar I19:s informationschef Wilhelm Guldbrand intervjun.

Joachim Kerpner