Blivande kungen gillade inte att bli blöt

Kronprins Christian skrek sig igenom dopceremonin

1 av 3 | Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Högljudd Den danske kronprinsen fick fyra namn när han döptes på lördagen: Christian Valdemar Henri John.
NYHETER

Danmark stod stilla på lördagen, inte bara på grund av vädret, utan lika mycket på grund av dopet av landets kronprins.

Fyra namn fick prinsen: Christian Valdemar Henri John, varav Christian är tilltalsnamnet och Valdemar det som föräldrarna Frederik och Mary ”valt själva”. Henri heter barnet efter farfar och John efter morfar.

Inte mindre än åtta faddrar får Christian också, varav kronprinsessan Victoria och det norska kronprinsparet Haakon och Mette Marit är några.

Stort intresse

Intresset för dopet har varit stort i Danmark: Där visades studiodebatter med sms-tävlingar om prinsens namn, flygbilder över den färdväg kronprinsparet Frederik och Mary skulle åka i kortege med sonen till kyrkan och intervjuer med Kungliga danska livgardet och med de många danskar som tagit sig in till Köpenhamn med doppresenter, skriver TT.

Ponny i present

En lite ovanlig doppresent fick Christian av den danska regeringen och folketinget: En ponny, som beräknas vara ridklar när Christian är tre-fyra år gammal.

Under biskopens tal höll sig den blivande regenten tyst, men uppenbarligen var det inte lika skönt att bli blöt i håret. Framme vid dopfunten blev det liv i luckan när Christian hov upp sin stämma.

Robert Triches