Drama på Thaiplan - 43-åring löpte amok

"Han härjade, spottade och sparkades"

NYHETER

Den 43-årige mannen fick ett aggressivt utbrott - mitt under flygningen till Bangkok.

Planet tvingades återvända till Arlanda.

-Han sparkade, spottade och härjade, säger en anställd på flygplatsen.

Planet, en Boeing 747 från Thai Airways, lyfte från Arlanda vid 14-tiden i går. Ombord fanns runt 400 passagerare, mestadels thailändare och svenskar.

Det hann bara gå tio minuter efter avfärd innan mannen, en 43-åring från en mindre ort i Dalarna, började uppträda aggressivt.

Mannen fick flera varningar direkt från piloten.

-Han lugnade sig i fem minuter men sedan var han igång igen, säger Aftonbladets källa.

Övermannades och greps

Hans utbrott blev till slut för mycket.

-Passagerare och personal på flyget tvingades övermanna och gripa honom. De satte på honom handbojor i plast som fanns på flyget, säger Sven-Erik Olsson, vakthavande befäl på Arlanda-polisen.

Piloten bedömde att mannen kunde äventyra de övriga passagerarnas säkerhet. Flygplanet vände tillbaka mot Arlanda för att överlämna mannen till polisen.

-Planet hade inte hunnit så långt då och det smidigaste sättet var att vända och åka tillbaka till Arlanda, efter att de dumpat bränsle. Ett flygplan får inte ha för mycket bränsle i tanken när det landar, säger Sven-Erik Olsson.

Fick tekniska problem

16.30 landade planet åter på Arlanda. Där väntade polisen på mannen.

-Han ska förhöras så snart det är möjligt.

Fortfarande sent i går kväll hade inte jumbojeten lyft från Arlanda för att återuppta resan mot Bangkok. På grund av kylan uppstod tekniska problem som gjorde att planet inte gick att tanka på nytt efter att bränslet dumpats.

Claes Petersson