Joakim ville att de skulle fira hans död

I kväll visar SVT en film om hans sista år i livet

NYHETER

Två krossade ryggkotor gjorde Joakim Alpgård totalförlamad.

I oktober avslutades han sitt liv på en självmordsklinik.

I kväll visar SVT dokumentären om hans sista år.

Foto: Martin Lindeborg
DOG PÅ SJÄLVMORDSKLINIK I sex år kämpade Joakim Alpgård vidare, för att hans fru Sussi bad honom om det. Men till slut orkade han inte längre. I oktober tog han sitt liv på en klinik i Schweiz.

Redan tre månader efter bilolyckan vädjade Jocke till sin fru Sussi om hjälp. Han ville att hon skulle stänga av respiratorn eller kasta ut honom genom fönstret.

Men hon bad honom att kämpa. Och han kämpade - i sex år.

Han berövades allt

Han hade varit en aktiv person som bubblat av prat och skratt, men olyckan berövade honom allt. Han kunde bara röra läpparna och ögonen.

I kväll visar SVT en dokumentär av Tom Alandh om Jockes sista år.

I oktober 2005 träffades de för sista gången. Jocke åt glass och det var bara några dagar kvar till avfärden till Schweiz och självmordskliniken.

I filmen berättar Sussi om hur Jocke låtit köpa champagne och sprit till en fest efter hans död. Han ville inte att det skulle vara sedvanligt begravningskaffe och kakor. De skulle fira att han äntligen var fri och åter tagit kontrollen över sitt liv.

- Det kändes konstigt, men jag förstår honom, säger Sussi.

Joakim Alpgårds sista år blev svåra år. Hans hälsa började svikta. Blodcirkulationen fungerade inte, han frös jämt. Han var deprimerad och började se slutet. Och samtidigt se ett ljus.

"Jag vill dö"

- Jag vill dö, säger han till Tom Alandh i filmen.

Jockes syster Lisa Basham var en av dem som följde med till Schweiz.

Sugröret fördes mot hans mun och han svalde giftet.

-Lugnet spreds i hans ögon. Nu var han fri, nu var han åter den Joakim han varit före olyckan, har Lisa Basham tidigare berättat för Aftonbladet.

Karin Östman

ARTIKELN HANDLAR OM