Anklagas för att ha stulit lösesumman

Uppgifter i tysk press: Ambassadpersonal hittade dollarbuntarna gömda i kläderna

Foto: AP/ARD
En bluff? Den tyska arkeologen Susanne Osthoff som uppgavs vara kidnappad i Irak i slutet av förra året hade tagit en del av lösesumman själv.
NYHETER

Den tyska arkeologen Susanne Osthoff, 43, som släpptes fri av sina kidnappare i Irak i december, misstänks ha behållit åtminstone en del av lösesumman själv.

När hon duschade på den tyska ambassaden efter frisläppandet hittades dollarbuntar gömda i hennes kläder, skriver den tyska tidningen Focus.

Foto: AP/ Peter hinz-Rosin
Oanträffbar Den tyska tidningen Focus, som avslöjade vad som verkar vara en kidnappningsbluff, har sökt ”offret”.

Enligt den tyska nyhetsbyrån Deutscher Depeschendienst betalade Tyskland inte mindre än fem miljoner dollar för att få Susanne Osthoff frisläppt från Irak. Men nu yttras tvivel om hon egentligen var kidnappad eller om allt var en bluff.

Samma nummer

De dollarbuntar med gummiband runt som hittades i hennes kläder – över tusen dollar – överensstämmer med serienumren på de pengar som betalades ut i lösensumma, skriver Focus. Och redan tidigare har experter yttrat tivel för att Osthoff verkligen var kidnappade.

”Många oklarheter”

– Hon har betonat att hennes kidnappning genomfördes på politiska grunder, men det håller jag för osannolikt, säger Rolf Tophoven, chef på det tyska Institutet för terrorforskning och säkerhetspolitik till Focus. Redan från början fanns det många oklarheter i fallet Osthoff, säger han också.

Focus har sökt Susanne Osthoff för en kommentar, men inte lyckats få tag på henne.

Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM