Hon ville lämna planet - i luften

Kvinna skapade panik på SAS-flyg

NYHETER

På 10 000 meters höjd var passagerarna bara ett ögonblick från total panik.

Mitt under flygningen försökte en kvinna öppna dörren till planet - för att kasta sig ut.

Foto: SCANPIX
Flygtrött Den amerikanska kvinnan försökte lämna flygplanet uppe i luften. Hon övermannades av besättningen under sina försök att få upp bakdörren.

Flygplanet, en MD87 med plats för drygt hundra passagerare, var på väg från Zürich till Köpenhamn i går kväll.

Övermannades

Plötsligt reste sig en av passagerarna, en kvinna, upp ur sätet och försökte öppna bakdörren till planet.

Besättningen ombord lyckades dock stoppa kvinnan vid dörren, och övermanna henne.

- Hon försökte, men lyckades inte. När planet landade blev passageraren överlämnad till polisen, säger Jens Langegaard på SAS danska pressjour till Aftonbladet.

Enligt uppgifter till SVT text-tv hade kvinnan uppträtt oroligt innan hon försökte öppna flygplansdörren. Passagerare i planet fick intrycket av att kvinnan försökte ta livet av sig.

- Vi antar att hon har en psykisk sjukdom, men det vet vi inte eftersom läkaren inte har pratat med henne ännu, säger vakthavande befäl vid polisen på Kastrup.

Planet kunde trots incidenten landa enligt tidtabell 21.50 på Kastrups flygplats. Övriga passagerare togs om hand av besättningen.

Togs av polisen

Enligt de första uppgifterna var kvinnan, en amerikanska, på väg från Zürich till Oslo. Nu får hon stanna hos den danska polisen tills vidare. Det är dock ännu oklart vad kvinnan är misstänkt för.

-Det får vi se. Vi måste prata med henne först, men hon säger ingenting, säger polisinspektör Wickman vid Kastrupspolisen.

Även om kvinnan fått fri lejd till bakdörren skulle hon omöjligt ha lyckats öppna den, enligt Werner Schubert i Svenska pilotföreningens flygsäkerhetskommitté.

- Det går inte att få upp bakdörren i luften på någon flygmaskin. Det är ett enorm lufttryck som ligger och pressar på dörren, säger han.

Går inte att öppna

Han uppskattar att det är flera tons tryck mot dörren, som också genom sin koniska konstruktion sitter som en plugg i flygskrovet.

- För att öppna dörren i luften skulle man vara tvungen att göra kabinen helt trycklös först, säger Werner Schubert.

Eva Buskas