Polisens nya mål: minska på stressen

1 av 2 | Foto: MATS STRAND
Polisen har väl inarbetade rutiner för att hantera svåra situationer. I ett skarpt läge är de ofta stresståliga. Men nu ska de få hjälp att hantera den vardagliga stressen - på jobbet och på fritiden. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang).
NYHETER

Polisen i Örebro län ska bli bättre på att hantera stress.

Och därmed bli bättre yrkesmän.

-Tryggare poliser blir bättre poliser, säger stressdoktorn Tomas Danielsson.

Han har under många år lärt personal inom kommuner, landsting, företag och till och med delar av regeringskansliet att hantera sin personliga stress.

Nu har polisen i Örebro län bett honom om hjälp.

Ettårigt projekt

-Det handlar om ett ettårigt projekt, säger Tomas Danielsson som arbetat med stressfrågor i över 30 år.

I ett skarpt läge är poliserna ofta mycket stresståliga. Alla polismyndigheter har väl inarbetade rutiner för hur polisen ska bearbeta stressiga och svåra händelser.

-Här kommer det att handla om vardagsstressen, både på jobbet och på fritiden. Alla 640 anställda, inte bara polismännen, inom Örebro län kommer att vara med, säger Tomas Danielsson.

Grundtrygghet

-Vad ska vi göra när vi är trötta och griniga och våra kompisar är likadana? är en av frågeställningarna vi ska att ta upp.

Om medarbetarna inte har en gedigen grundtrygghet kommer de också att fungera sämre på jobbet, säger Tomas Danielsson och ger ett exempel:

- Alla vet att en lugn och trygg polis klarar av en svår situation mycket bättre och mycket lättare än en som är arg och irriterad.

Undviker misstag

-Om vi kan höja stresstoleransen kanske vi kan undvika onödiga konfrontationer och andra misstag.

Torbjörn Carlsson, informationschef vid Örebropolisen, ser fram mot satsningen:

-I dag ska färre leverera mer. Vi måste göra allt för att ge våra medarbetare verktyg så att de kan känna igen sin egen stress. Har vi inte lugna, trygga medarbetare så har myndigheten ingen kvalité.

Svante Lidén

ARTIKELN HANDLAR OM