Svärmors val

Foto: kai Rehn
två snälla grabbar En filmmus och en partiledare – båda väcker moderskänslor. På fredag håller kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund kommunkonferens. (Bilden är ett montage).
NYHETER

Det är inte lätt att vara partiledare. Ta Göran Hägglund. Ta honom, sätt honom i ditt knä och ge honom en kanelbulle.

Förlåt, moderskänslorna tog överhanden. Göran Hägglund är, det är de flesta överens om, ingen duvunge. Han är slipad och erfaren. Han tar initiativ: nyss öppnade han en "het linje" dit väljarna kan ringa och ge tips. En skaplig talare. Påläst och trygg.

Han ser bara ut som en rollfigur i Lilla Jönssonligan.

Det är förstås inte Göran Hägglunds fel. Visst skulle han kunna göra ett och annat för att leva upp till sina 46 år: skaffa kalaskula, tappa håret, imitera den trött uppgivna blick som normala medelålders män har. Men det är för Hägglund som för oss andra: man simmar i sin tilldelade genpool. Och i hans fall är det en fräscht mintdoftande ungdomens källa.

Har ni förresten tänkt på att Hägglund alltid ser nyrakad ut, men aldrig visar några av de vanliga tecknen - skärsår, rodnader - på att ha haft närkontakt med en rakhyvel?

Det hör till demokratisk etikett att låtsas som att sådant där inte gills. Ideologi, sakpolitik, visioner - det är det som räknas. Och om alla vore folkpartister, skulle det vara sant.

Men nu är politik något högst mänskligt. Och människor har personligheter, utseenden och, i en del fall, utstrålning. Därför: vinner eller förlorar kristdemokraterna på en partiledare som skulle försvinna spårlöst om de tappade honom i ett konfirmationsläger?

Antagligen vinner de. Man blir inte landsfader med en elevrådsordförandes fysiska pondus, men i gengäld finns många fördelar. Hur ska, till exempel, de som brukar skrämma väljarna med kristdemokraterna bära sig åt i år? Göran Hägglund är lika skräckinjagande som filmmusen Stuart Little. Och nog finns det föräldrar därute som längtar efter en representant för välartad, skötsam ungdom?

Allt tyder på att Göran Hägglund kommer att bli ompysslad som en mönsterson på kristdemokraternas kommunkonferens i slutet av veckan. Bara han inte glömt att be mamma och pappa om lov innan han gav sig ut på heta linjen.

Vanligtvis säkra källor...

Du och jag

Johan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM