Är det fel att dela med sig?

Tora, 18, tycker att lagstiftningen om fildelning är fånig

NYHETER

Det är olagligt, omoraliskt och straffbart, men en miljon svenskar gör det. Alla vet att det är olagligt, omoraliskt och straffbart, men ingen bryr sig.

Utvecklingen kan inte stoppas, och fildelningen är här för att stanna.

När redan förmögna rockband som Metallica klagar på fildelningen och hur den ger dem mindre inkomster, rör det mig inte ryggen. Att lyssna på sådant bortskämt gnäll får mig snarare att vilja ladda hem några låtar med Metallica bara för att jävlas.

Hur kan ett gäng gamla miljonärer missunna ungdomar som inte har lust att punga ut 200 spänn på lite musik? När mindre artister som till exempel Laleh uttalar sig negativt om fildelning, tar jag mig åtminstone tid att lyssna. Visst, det finns något som heter upphovsrätt och som liten artist är man beroende av alla inkomster man kan få. Å andra sidan anser jag inte att man kan äga musik på det sättet.

Om Elton John har skrivit en låt så är det hans, och ingen annans. Ingen kan ta cred för den eller bestjäla Elton på hans talang. Att ladda hem låten anser jag därför inte vara att stjäla.

Låtstöld för mig, är att sno någon annans material och hävda att man komponerat/författat det själv. För kan musik verkligen ägas i den bemärkelse som riksdagen hävdar? Musik finns inom oss, och när vi en gång hört en melodi kan ingen ta den ifrån oss.

Jag förstår inte heller varför man som musiker ska ha ett glidarjobb. Varför ska man kunna leva på sin hobby? Hur många av oss är förunnade den lyxen?

Nej, vill man kunna leva på sin musik så får man åka ut och spela. Slita lite. Detta gör bara att de artister som verkligen brinner för musiken, får komma fram och ta plats inom musikindustrin. De som faktiskt vill spela och har annat än kommersiella syften med sin musik.

Talanglösa bolagsprodukter á la Britney vars karriär byggts upp av sexiga musikvideor och playback-sång, kommer då inte ha en chans. Och vem förlorar egentligen på det? Är det inte dags att dessa artister går i graven?

Det är främst ungdomar som sysslar med fildelning och orsaken till det är inte svår att räkna ut.

När man får 950 kronor i studiebidrag varje månad som ska fördelas på nöjen, gymkort, kläder med mera känns det inte särskilt lockande att betala 200 kronor för en cd-skiva. Speciellt inte när man kan ladda ned musiken grattis.

Så nu uppmanar jag Sveriges riksdag: Dra tillbaka er fåniga och lönlösa lag, och låt skivbolagen tillmötesgå utvecklingen istället!

Forum

Tora Gyllenswärd , Lunarsmeknamn: Torabora