SAS-piloter i vild strejk på Kastrup

25 000 passagerare stoppade

Foto: KRISTIAN JUUL PEDERSEN/SCANPIX
Alla SAS-avgångar från Kastrup i Danmark ställs in fram till klockan 12 på tisdagen.
NYHETER

Minst 25000 SAS-passagerare drabbades på måndagen av den danska pilotstrejken och sjukskrivningarna i SAS norska bolag SAS Braathens.

Störningarna kommer att fortsätta under tisdagen.

Foto: henry LUNDHOLM
Flera SAS-plan blev stående på Kastrup.

På måndagskvällen meddelade SAS Danmark att alla flygningar fram till klockan 12 på tisdagen är inställda, med undantag av SAS interkontinentala flygningar. Enligt företaget är orsaken att det danska pilotfacket inte lämnat besked om när arbetet ska återupptas, uppger nyhetsbyrån Ritzau.

Bakgrunden till konflikten är den senaste tidens förhandlingar mellan pilotfacken och SAS-ledningen om uppsägning av piloter i framför allt Danmark och Norge.

Piloterna i Danmark och Sverige befarar också att de kommer att drabbas av försämrade anställningsvillkor.

Vild strejk

Vid niotiden på måndagen drog omkring 150 danska SAS-piloter i gång den vilda strejken, som stoppade flertalet av SAS Danmarks avgångar från Kastrup.

Pilotfacket försökte utan framgång få de vilt strejkande kollegerna att återgå till arbetet. Från eftermiddagen tvingades SAS Danmark ställa in alla avgångar från Kastrup vilket drabbade cirka 18000 resenärer.

– SAS Danmark har i viss mån lyckats boka om en del av våra drabbade resenärer. Vi beklagar alla olägenheter som våra passagerare drabbats av på grund av den här avtalsstridiga strejken, säger SAS informationschef Bertil Ternert till TT.

I Norge drabbades 7000 resenärer när ett 50-tal piloter och styrmän i SAS Braathens sjukskrev sig med delvis lamslagen flygtrafik som följd.

Bara ett begränsat antal avgångar från Kastrup och Gardermoen till Arlanda och Landvetter måste ställas in.

SAS Sverige lyckades i stort sett genomföra alla sina flygningar. Bolaget uppmanar de resenärer som ska flyga till Kastrup med SAS och senare vidare ut i Europa att tillsvidare skjuta upp sina resor.

Nya bolag

SAS genomförde 2004 en bolagisering av Scandinavian Airlines. Separata bolag bildades i Danmark, Norge och Sverige samt för den interkontinentala trafiken. De danska och svenska piloterna fick vara kvar i Scandinavian Airlines. Nu vill SAS fullfölja bolagiseringen genom att föra över dem till SAS Danmark och SAS Sverige.

SAS-ledningen har flaggat för att det finns en övertalighet på runt 150 piloter i Danmark och Norge.

I Sverige ser läget betydligt mycke bättre ut, vilket kanske förklarar varför SAS Sveriges piloter hittills bara nöjt med sig att protestera verbalt.

Senare i veckan ska pilotfacken och SAS-ledningen fortsätta förhandla om bolagiseringen och om hur många piloter som riskerar att förlora sina jobb.

TT