”Storebror ser dig”

Jonna, 23, menar att George Orwell var tidsoptimist – nu är det 1984

NYHETER

Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.

1984 var ett fantastiskt år. Conan Förgöraren gick på bio, bröderna Herrey vann melodifestivalen och folk lyssnade på freestyle och såg urflippade ut – utan att någon tyckte att det var något konstigt med det. Men det var också året då man kunde konstatera att George Orwell hade haft fel.

Eller? Kanske var han bara tidsoptimist?

I dag är vi vana vid att bli filmade hela vägen till och från jobbet eller skolan. Vi tycker inte att det är något konstigt med det eftersom filmerna från bussarnas och spårvagnarnas övervakningskameror ändå bara sparas i fall någon skulle bli misshandlad eller rånad ombord. Eller nåt.

Precis som vi tycker att det är helt ok att polisen har rätt att avlyssna misstänkt kriminellas telefoner – och spara överskottsinformationen. Och visst är det toppen att det snart är möjligt att bugga folks hem för att ligga steget före och förhindra kriminalitet?

För vi har ju ingenting att dölja. Vi.

Och världen ser ju faktiskt inte riktigt ut som i George Orwells framtidsdystopi. Det finns varken kärleks- eller sanningsministerium och vi får i alla fall tycka och tänka som vi vill.

Men. Vad är egentligen överskottsinformation? Vad kan det användas till? Och vem sitter i andra änden av den avlyssnade telefonlinjen?

Att bli misstänkt för ett brott är inte så svårt. Ett brott behöver heller inte vara ett mord eller en våldtäkt – det kan vara någonting mycket mindre och till synes harmlösare. Det finns lagar kring det mesta och man kan begå brott utan att ens veta om det. Det räcker att man är på fel plats vid fel tillfälle.

Och frågan är om man fortfarande är en lika stark förespråkare för buggning och telefonavlyssning när det inte längre handlar om de där andra. Dem. Men då spelar det inte längre så stor roll vad man tycker. För det var ju det här vi ropade efter. Mer övervakning av andra – så att vi kan känna oss trygga.

Men samhället består inte av vi och dem. Det består av oss. Och det här är bara början.

Forum

Jonna Dignelius , Lunarsmeknamn: non

ARTIKELN HANDLAR OM