Yngst i riksdagen – men snart slutar han

Gustav Fridolin, 22, ställer inte upp i valet i höst

Foto: sven-olof englund
Yngste politikern lämnar riksdagen Gustav Fridolin vill inte ställa upp och sitta i riksdagen en period till.
NYHETER

Gustav Fridolin är yngst i riksdagen. Han är en av två som är under 30 och nu hoppar han av. Han ställer inte upp i valet i höst.

– Det är utanför riksdagen som de största förändringarna äger rum, säger Gustav.

Med sina 22 år är han yngst i riksdagen. Bara två av de 349 ledamoterna är under 30. Det är Gustav och Axel Darvik, 24, från Folkpartiet.

– Jag är upprörd över att det inte är fler yngre, men också över att det inte är fler äldre. Det behövs fler av alla sorter utom just medelålders vita män, säger Gustav Fridolin.

För ett tag sen berättade han att han inte tänker ställa upp i nästa val. Han vill inte bli en sån som fastnar i riksdagshuset och glömmer bort hur det är att leva ute i verkligheten.

Vill ha ett jobb

– De som har suttit där länge blir lätt en med huset. De glömmer vad de brann för från början och att det finns människor där ute som inte har det lika bra som riksdagsmännen. Dessutom är det dags att jag skaffar mig ett jobb, säger Gustav.

Han har funderat på att bli journalist men har inte riktigt bestämt sig än. För riksdagen har han däremot några konkreta förslag:

Sänk lönerna och inför en gräns för hur länge man får sitta.

Max tre valperioder tycker Gustav Fridolin.

– Det skulle bli en mycket bättre politik, det skulle hända mer och fler skulle känna att de har något att säga till om, säger han.

Straffuppgift ledde till politiken

Redan som 13-åring fastnade han för Miljöpartiet.

– Det var en straffuppgift som jag och några vänner fick i skolan. Vi hade pratat för mycket, säger Gustav.

– Det är ett vanligt problem bland politiker, lägger han till med ett skratt.

De fyra 13-åringarna fick i uppgift att se ett debattprogram med politikerna på tv. Birger Schlaug verkade smartast.

– Ofta upplevde man att ingen fattade vad de verkliga problemen var men det programmet visade att det fanns vuxna som tänkte som vi och det kändes häftigt, säger Gustav.

Han hade omöjligt kunna gå med i ett annat parti.

– Miljöpartiet är ett yngre parti. De flesta kommer från en annan verklighet och de lyssnar på varandra. De lyssnade till och med på en 13-åring från Skåne, säger Gustav Fridolin.

Unga måste läsa på extra

Som ung i riksdagen måste man visa framfötterna för att bli tagen på allvar. Många tror att man är där bara i egenskap av att vara ung, berättar Gustav.

– Man måste sätta sig i respekt och visa att man kan något. Precis som om man är kvinna så är det bra om man har läst på mer än vad man måste göra om man är vit medelålders man.

Men på ett sätt tror han det kan vara lättare att vara ung i riksdagen än på andra arbetsplatser där unga diskrimineras.

– Man sitter ju där för att man har fått förtroendet och man har förtroende från sitt parti i ryggen. Då måste de andra samarbeta vare sig de vill eller inte, säger Gustav Fridolin.

”Jag vill att saker ska hända fort”

Karin Abrahamsson ([email protected])