Brittiska diplomater spionanklagade

Misstänks ha gömt högteknologisk utrustning i falsk sten

Foto: ap
Här är huvudpersonen i dramat - stenen som misstänks ha innehållit avlyssningsapparater.
NYHETER

Fyra brittiska diplomater misstänks för spioneri.

Den ryska säkerhetstjänsten presenterade i dag en viktig del av sin bevisning: Bilder av en högteknologisk sten.

Storbritannien nekar till alla anklagelser.

FSB, den statliga ryska säkerhetstjänsten, riktade i dag anklagelser om spioneri mot de brittiska diplomaterna. Dessutom påstås en diplomat ha gjort regelbundna utbetalningar till olika ryska organisationer - enligt FSB i syfte att skapa oro.

”Oroade och förvånade”

Från brittiskt håll gick man officiellt ut och nekade till spionanklagelserna, skriver BBC. En talesperson vid det brittiska utrikesdepartementet uttryckte att man var ”oroade och förvånade” över misstankarna som riktas mot diplomaterna.

I ett tv-program presenterade FSB en del av bevisningen: Bilder av en falsk sten, som de brittiska diplomaterna ska ha använt i underrättelsesyfte. Den ihåliga stenen ska ha legat på en av Moskvas gator, och när diplomaterna passerade ska de ha laddat ner information från sina ryska kontakter via ”stenens” sändare. Nyhetsbyrån Reuters citerar en anonym person inom FSB, som säger att ”allt som visas i programmet är sant och baserat på vår information”.

I det ryska tv-programmet kan man se hur olika personer går fram till ”stenen” - och en man filmas när han bär bort den.

”Senaste teknologin”

I programmet framträder även personer som säger sig vara officerare inom den ryska underrättelsetjänsten. En av dem berättar att den högteknologiska, falska stenen tillhör ”det absolut senaste inom spiontekniken.

Det brittiska utrikesdepartementet säger i ett uttalande att det är väl känt att den brittiska regeringen skänkt pengar till olika projekt med syfte att främja bland annat mänskliga rättigheter.

Mia Carron