Försäkringskassan kräver in 347 miljoner

Tuffa besked till 71 000 hushåll i dagarna - bostadsbidragen justeras

NYHETER

Skralt i kassan efter ledigheterna?

Nu kommer nästa smäll: Försäkringskassan kräver tillbaka 347 miljoner kronor från tiotusentals svenskar som fått för mycket i bostadsbidrag.

Bostadsbidraget, som beräknas på en uppskattning av hur inkomsten kommer att se ut det kommande året, kommer den närmaste veckan att ställa till det i många svenskars privatekonomi.

Föräkringskassan har nu kollat upp hur stora inkomster landets bostadsbidragstagare egentligen taxerade för 2004, och resultatet kommer i brevlådorna i veckan:

71 000 hushåll ska betala tillbaka totalt 347 miljoner kronor i för mycket utbetalt bostadsbidrag, vilket är 4 887 kronor per hushåll i snitt.

41 000 hushåll får tillbaka 157 miljoner kronor i för lite utbetalt bostadsbidrag.

De som ska betala tillbaka bostadsbidrag på 2 500 kronor eller mer får dessutom betala en extraavgift på 4,7 procent av beloppet. De som å andra sidan har fått för lite får också räkna in ränta på pengarna.

Ifrågasatt system

Beräkningssystemet för bostadsbidrag är ifrågasatt, eftersom det kan slå snett mot de som har dålig ekonomi.

– Främst drabbade är kanske studerande ungdomar, som kanske får ett jobb och en inkomst efter halva året och sedan blir återbetalningsskyldiga därför att de då inte har rätt till bostadsbidrag, säger Bosse Häll, försäkringsansvarig för bostadsbidrag och underhållsstöd på Försäkringskassan. Problemet är att den slutgiltiga beräkningen görs i efterhand.

Fuskades förr

Anledningen till att man har det systemet är tidigare – omfattande – fusk med inkomstuppgifterna.

Beskeden har redan börjat skickas ut. Den här veckan ska alla ha fått veta hur det gick med bostadsbidraget.

De som får tillbaka pengar får dessa den 17 mars. De som ska betala in har ytterligare 30 dagar på sig.

Så blev bostadsbidragen 2004 i ditt län

Robert Triches