Hansson till OS trots operationen

Nio nya kompletterar truppen

NYHETER

Nio aktiva kompletterade på måndagskvällen den svenska OS-truppen till Turin, då Sveriges olympiska kommitté genomförde sitt sista uttagningsmöte.

Bland de nya finns Martin Hansson, alpinåkaren som den 6 januari opererades för akut blindtarmsinflammation och befarade att OS-chansen var borta.

Hansson missade 13 dagars träning och två tävlingar, nedbäddad och sargad efter blindtarmsoperationen i Innsbruck strax efter nyår. Han gjorde comeback i Kitzbühels världscupslalom i förra veckan – där han körde ur. Men dessförinnan, i december, hade Hansson kört tre slalomtävlingar i världscupen – två 17:e-platser och en niondeplacering.

– Oerhört kul, säger Hansson till TT om OS-beskedet.

– Nu fick jag ett papper på det som jag har hoppats på från början. Jag är glad, men egentligen inte överraskad. När jag var nia i Kranjska Gora var jag bara tre hundradelar ifrån åttondeplatsen.

Det var, som Hansson konstaterar, ”snubblande nära” den åttondeplats som SOK har som riktmärke för sina OS-biljetter.

– OS har hela tiden varit det stora målet, säger Hansson.

– Operationen kom väldigt olägligt. Om man blir borta i mitten av januari så missar man otroligt viktigt träning. Men nu ska jag träna så att jag kommer ikapp.

Bland övriga tillskott i OS-truppen finns också alpina stjärnskottet Nike Bent, konståkaren Kristoffer Berntsson och längdåkningens Britta Norgren. En som däremot inte kom med var konståkaren Lina Johansson. Den 17-åriga talangen bedöms inte vara tillbaka på sin normala nivå efter höstens fotfraktur.

Den svenska truppen är 108 man stark, tre fler än till Salt Lake City för fyra år sedan. Om ingenting oförutsett inträffar kommer SOK inte att ta ut några ytterligare namn.

– Måndagsmötet är vårt sista, så är det sagt. Men om någon slår till med ett kanonresultat så kommer vi naturligtvis att titta på det och ta ställning igen, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg till TT.

TT