Svenskarna är hundbitna

Allt fler skaffar sig egen jycke

1 av 2 | Foto: CASPER HEDBERG
Hot dog Nu är det hetare än någonsin att ha hund. Smilla är en av de många jyckar som njuter av livet med matte och husse.
NYHETER

Det är vovveboom i Sverige.

De senaste åren har antalet nyregistrerade hundar ökat med 25 procent.

-Vi har så stor efterfrågan på våra valpkurser att vi inte har plats till alla, säger Peter Rimsby, generalsekreterare på Svenska brukshundklubben.

Ulla-Karin Gottgård bor i Gottröra utanför Norrtälje tillsammans med sin man och sina två barn. Sedan oktober har familjen ytterligare en medlem.

Inte ensam

-Det är världens underbaraste hund, säger Ulla-Karin och klappar om Åzzy, en svart mellanschnauzer, drygt tre månader gammal.

- Jag har länge drömt om att ha en egen hund och jag älskar att promenera här ute på landet. Det är fantastiskt att ha en hund som sällskap, säger hon.

Ulla-Karin är inte ensam. Antalet registrerade hundar har ökat med drygt 25 procent sedan 2000, och Svenska brukshundklubbens medlemmar har ökat nästan lika mycket.

- Det är väldigt stor efterfrågan på kurser för att utbilda och uppfostra hundar, säger Peter Rimsby.

- Vi utbildar hela tiden nya lärare och instruktörer för att möta efterfrågan.

Nya tidningar

Det ökade hundintresset avspeglas på flera sätt. Hundar syns i tv och press, flera nya hundtidningar har startats och snart börjar den första dokusåpan om människans bästa vän.

- Det har blivit trendigt att ha hund, säger Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben.

-Men trots all uppmärksamhet kring små hundar som chihuahuor så är fortfarande schäfern populärast.

Tar ansvar

Finns det ingen risk med att det är trendigt att skaffa hund?

-Jo, det leder ju bland annat till ökad smuggling av hundar eftersom efterfrågan är så stor. Men i Sverige är vi bra på att ta hand om våra hundar och de flesta som köper hund tar också ansvar för den, säger Hans Rosenberg.

Kajsa Sigvardsson

ARTIKELN HANDLAR OM